5x leuke verhalen van Radboud Recharge: oktober 2022
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.
1) Minder bewegen na kantoorwerk: bewijs (nog) niet gevonden
Veel mensen ploffen na een hele dag zitten op kantoor thuis op de bank, in plaats van in beweging te komen. Na drukke werkdagen zijn mensen minder geneigd aan lichaamsbeweging te doen. Hoe dat kan onderzocht Sven van As in zijn proefschrift. ‘Bij stress of vermoeidheid kiezen we sneller de makkelijke optie.’
2) Onderwaterplanten verminderen broeikasgasuitstoot uit meren en sloten
Meren en sloten stoten minder broeikasgas uit als er veel ondergedoken waterplanten in groeien in plaats van drijvende planten of algen. Investeren in ondergedoken planten door Nederlandse waterbeheerders is op meerdere vlakken een goed idee, stellen onderzoekers. Deze planten hebben de beste kans op overleving als er minder meststoffen in de Nederlandse wateren zouden uitspoelen. De onderzoekers publiceerden recentelijk hun bevindingen in Water Research.
3) Hoe kijken we naar corona in het verkoudheidseizoen?
Hoe gaan we in de toekomst om met besmettelijke ziektes? Hoogleraar Marianne Boenink zag dat de coronapandemie niet alleen voor gedragsveranderingen heeft gezorgd, maar ook een verandering teweegbracht in onze kijk op ziektes.
4) Van ketchup tot speculaas: onze kinderen eten te veel zout
‘Onze kinderen eten veel te veel zout.’ Dat zei kindernefroloog Michiel Schreuder van het Radboudumc in 2009 in het Jeugdjournaal. In de tussentijd is er helaas weinig verbeterd. Zijn boodschap anno 2022? ‘De overheid moet nú ingrijpen en zout in producten stapsgewijs verlagen. Dat scheelt naar schatting in Nederland 5000 sterfgevallen per jaar.’ Schreuder beantwoordt vijf vragen over zout.
5) Deze Nijmeegse onderzoekers laten planten ‘zweten’
Dat hittegolven leiden tot flinke droogte hebben we deze zomer kunnen zien. Minder zichtbaar is de schade die langdurige hitte veroorzaakt bij planten. ‘Door de hitte maken planten geen stuifmeel aan en zonder stuifmeel geen reproductie’, vertelt plantenfysioloog Ivo Rieu.
Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.