5x leuke verhalen van Radboud Recharge: augustus 2022
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.
1) Hoe olifanten zich aanpassen aan verschillende menselijke ontwikkelingen
De verplaatsing van olifanten door wildcorridors wordt direct beïnvloed door verschillende vormen van menselijke druk en ontwikkeling, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Elephants Without Borders (EWB) en de Radboud Universiteit.
2) Waarom wil je schattige dingen het liefst fijnknijpen?
De neiging om iets te bijten, knijpen of eten omdat het zo schattig is, komt velen van ons bekend voor. Er zijn zelfs woorden in bepaalde talen om dit gevoel te beschrijven; bijvoorbeeld het woord gigil in Filipijns Tagalog verwijst naar “het knarsen van de tanden en de neiging om iets dat ondraaglijk schattig is te prikken of knijpen”.
3) Hersenen hebben baat bij rust en regelmaat, ook op vakantie
Reizen, later naar bed, weg uit de vaste omgeving. In de zomervakantie wijken we vaak af van ons dagelijkse ritme. Maar dat is minder goed voor onze hersenen. Kinderneuroloog Jolanda Schieving van het Radboudumc legt in onze zomerreeks 'Gezond de zomer door' het belang van regelmaat uit. Dat geldt voor kinderen met een hersenaandoening, maar eigenlijk heeft iedereen er baat bij.
4) Sociale daling neemt steeds meer toe
Het opleidingsniveau van de Nederlandse bevolking stijgt nog steeds, maar tegelijkertijd groeit het aantal jongeren dat het opleidingsniveau van hun ouders niet minstens weet te evenaren. Hoogleraar Maarten Wolbers constateert een sociale daling.
5) ‘Iets simpels is vaak het moeilijkst’
Zelden is een stage-ervaring zo snel uitgemond in een succesvol bedrijfsmodel: Liza Luesink en Joyce Croonen hebben het geflikt met hun bureau Duwtje, dat de theorie van gedragsverandering omzet in adviezen voor een betere wereld. ‘De beste oplossing is zó logisch dat iedereen denkt: waarom ben ik daar zelf niet opgekomen?’
Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.