Expat life in Nijmegen: Mirell, Estland

In de serie "Expat Life in Nijmegen" vertellen expats over hun leven in de oudste stad van Nederland. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat doen ze hier in het dagelijks leven en wat vinden ze van de stad en haar omgeving? 

Hier het verhaal van Mirell Leskov uit Estland...

"Ik woon nu een jaar in Nijmegen, maar zit in mijn derde jaar aan de Radboud Universiteit, waar ik Comparative European History studeer. Mijn familie verhuisde van Estland naar Kleef in Duitsland toen ik op de middelbare school zat, dus ik ging naar school in Arnhem en woonde de eerste twee jaar van de studie bij mijn ouders. 

Iets wat me opviel toen ik naar Nijmegen verhuisde was zeker het papierwerk. De bureaucratie in Duitsland is notoir ingewikkeld en het papierwerk hier is zoveel makkelijker. In Estland kan alles online, in Duitsland vereist bijna alles letterlijk papierwerk - en Nederland zit ergens in het midden.

Cultureel gezien verschillen Estland en Nederland eigenlijk niet zoveel van elkaar. Thuis zijn we ook erg gesloten, totdat je ons leert kennen. En Esten zijn ook vrij rechtdoorzee - misschien niet zo erg als Nederlanders, maar het is niet iets waar ik van schrok toen ik hierheen verhuisde. Een groot verschil is echter het weer. Estland is veel kouder dan Nederland - en minder regenachtig.

Toen ik hier kwam wonen, besefte ik dat Nijmegen veel groter is dan de campus en het stadscentrum. Maar als student geschiedenis heb ik nog steeds een zwak voor het historische centrum. Ik hou van de oude vibes van het centrum en de drukte ervan. Ik ben een fanatieke lezer, dus mijn favoriete plek is Dekker van de Vegt - ik ben helemaal weg van die boekhandel. Maar ik hou ook erg van het Café in de Blaauwe Hand, gezellig weggestopt in een klein hoekje van het centrum. Dat vind ik heel schattig.

Toen ik in 2020 aan de universiteit begon, had ik niet verwacht dat ik zoveel goede vrienden zou vinden. Dat was waarschijnlijk de grootste verrassing. Je zit relatief kort op de universiteit, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de middelbare school of je carrière. Ik verwachtte kennissen te hebben, mensen met wie ik zou praten, maar daarna ga je je eigen weg. 

In plaats daarvan heb ik veel vrienden gevonden en ik denk dat we nog heel lang contact met elkaar zullen houden. Dit past waarschijnlijk ook bij een kleinere studie en een kleinere universiteit. Je merkt mensen echt op; je loopt ze niet zomaar voorbij. En op dit moment lijkt het in ieder geval heel waarschijnlijk dat ik ook na mijn afstuderen bij de Radboud blijf voor mijn master."

All expat stories are also available in English

 

Studeren en werken in Nijmegen

Nijmegen heeft veel te bieden op het gebied van studeren, werken en ondernemen. De oudste stad van Nederland is ook een van de grootste studentensteden van het land. De stad profileert zich als een toonaangevende wereldspeler in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen. Met haar belangrijke positie in de Health & High Tech sector behoort Nijmegen tot de internationale top als het gaat om verbetering van de kwaliteit van leven, gezondheidszorg en de ontwikkeling van hoogwaardige technologie voor diverse maatschappelijke toepassingen.

Lees meer

Wil je ook jouw expat verhaal vertellen?

Je kunt je aanmelden via dit formulier als je werkt in Nijmegen, of via dit formulier als je studeert in Nijmegen.