WeerZien verrassingsroute met 3 mini concertjes
Na het lange thuiszitten is het weer mogelijk om cultuur te snuiven in de Nijmeegse binnenstad. Hét moment waar Concertgebouw de Vereeniging op heeft gewacht! Vanaf 2015 wordt het iconische gebouw gerenoveerd volgens een integraal plan van het architectenbureau Braaksma & Roos. In de zomer van 2019 was het dan eindelijk zo ver: het gebouw is volledig en compleet gerenoveerd en voldoet weer aan alle eisen van de moderne tijd! Nu is de mogelijkheid voor bezoekers om het gebouw te bezichtigen in al haar glorie!
Op nog twee zondagen (9 en 23 augustus) worden bezoekers meegenomen in een unieke verrassingswandeling door de prachtige monumentale Vereeniging, inclusief drie mini-concertjes. De route eindigt passend met een borrel in de vrolijk én veilig ingerichte Concerttuin!
WeerZien verrassingsroute
Op een mooie zondagmiddag werden we door de Vereeniging programmeurs Kenne Peters en Lieke Jordens welkom geheten in de ontvangsthal van het concertgebouw. Hier werd een introductie gegeven over de vernieuwde aspecten van het concertgebouw. Het gebouw is officieel in 1882 opgericht aan het Keizer Karelplein door de particuliere sociëteit De Vereeniging. Roermonds architect Oscar Leeuw ontwierp het nieuwe concertgebouw, wat later als ‘opus magnum’ uit zijn oeuvre werd beschouwd. In 1915 werd het concertgebouw zoals we deze nu kennen officieel geopend en door dirigent Willem Mengelberg het “mooiste concertgebouw van Nederland” gevonden.
De Artiestenfoyer
De artiestenfoyer is volledig vernieuwd en ingericht naar de wensen en behoeftes van artiesten. Zo is er, in tegenstelling tot het oudere foyer, genoeg ruimte voor grotere gezelschappen. De foyer is omringd door ramen die uitkijken naar de stad, wat ervoor zorgt dat de ruimte hier verbonden mee lijkt te zijn. Verder is deze ruimte niet alleen bedoeld voor artiesten, maar verwelkomt het ook bezoekers tijdens evenementen zoals de Kunstnacht.
In de artiestenfoyer vond het eerste verrassingsconcert plaats: een intiem optreden door Benji, het ‘alter ego’ van de Nijmeegse broers Jordi Lammers en Rindert Lammers. “Als jullie in slaap vallen tijdens het concert, is dat niet erg” zegt één van hen, “dat is eigenlijk een compliment voor onze muziek”. De muziek van Benji vulde de ruimte op. Tedere klanken en mooie, kwetsbare woorden galmden door de speakers en namen het publiek mee naar een sprookjesachtige droomwereld. Alsof uit een droom gerukt, werden de bezoekers weer wakker gemaakt om de rondleiding te vervolgen naar de Kleine Zaal.
De Kleine Zaal
De Kleine Zaal werd twee jaar na de officiële opening van de Vereeniging in 1915 pas geopend voor publiek. Deze zaal heeft verschillende functies gehad in verschillende tijden. Zo is het in de jaren ’70 overgenomen door Heineken, die deze ruimte opdeelden in vier kleinere vergaderzalen. Ook heeft het een tijdje als bioscoop gefunctioneerd. Alle aanpassingen van de ruimte zijn echter nog zichtbaar op de muren van de zaal. Zo zijn er dikke lijnen zichtbaar in de muurschildering, waar Heineken een ander plafond aan gehangen heeft. Ook is er nog een gat in de muur waar films door geprojecteerd werden. Deze aanpassingen zijn bewust zichtbaar gelaten, om de geschiedenis van de ruimte niet te verliezen.
Het publiek werd vervolgens getrakteerd op het tweede verrassingsconcert door bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers. Al sinds 1994 steelt dit duo de show met hun prachtige muzikale repertoire en romantische dynamiek. Er werden vijf liederen van Oostenrijks-Britse componist Hans Gál uitgevoerd, met elk een eigen sfeer en emotie. Het publiek werd stil van de ongelooflijk mooie, maar ook tragische, muziek en zang. Voorafgaand aan elk lied werd een korte introductie gegeven die duidelijk maakte dat de muziek – welke uit de 19e eeuw stamt – de actualiteit op meerdere vlakken raakt. “Dat is ook niet zo gek gezien de componist eveneens leefde in verwarrende tijden” vertelt Robbert Muuse.
De Grote Zaal
Het kroonjuweel van de rondleiding, de Grote Zaal, kreeg een bijna religieuze uitstraling doordat het daglicht door het glas-in-lood naar binnen scheen en de ruimte vulde. De 1400 zitplaatsen waren vanaf het podium te bewonderen, en men kon zich voor een klein moment indenken hét middelpunt van de zaal te zijn. Helaas is de capaciteit van de zaal voor nu teruggedraaid naar slechts 350 zitplaatsen. De Grote Zaal is als eerste gerenoveerd en rijkelijk gedecoreerd naar het voorbeeld van het eerste oorspronkelijke gebouw. Om de akoestische power te behouden waar deze ruimte altijd voor geprezen werd, zijn er een aantal aanpassingen gedaan. Zo zijn er bijvoorbeeld houten schotten op de achtergrond van het podium toegevoegd ter bevordering van het geluid.
Net buiten de Grote Zaal is een nieuwe laad-en-los ruimte gebouwd. Dit maakt het voor artiesten en grote gezelschappen een stuk makkelijker om hun apparatuur binnen te krijgen, wat voorheen nogal een klus was. Hoe groter de artiest, hoe meer spullen deze bij zich draagt. “Het gebeurt steeds vaker dat artiesten hun eigen apparatuur meenemen, en daar moeten wij ons ook op kunnen aanpassen” legt Lieke Jordens uit.
Te midden van het podium zit singer-songwriter Ruben Schaap. Hij introduceert zichzelf en zijn muziek, en bedankt het publiek voor het komen ondanks de gekke situatie die zich momenteel voordoet. “Je realiseert je dat dingen die vanzelfsprekend zijn, niet altijd vanzelfsprekend zijn” voegt hij er treffend aan toe. Pingelend op zijn gitaar zingt hij de sterren van de hemel met zijn mooie, romantische liedjes en zachte stem.
En zo eindigt deze informatieve, muzikale rondleiding door de gloednieuwe Vereeniging in de zonnige concerttuin. Met een drankje en een hapje wordt er nog even gezellig geborreld, en krijgt het publiek de gelegenheid hun prangende vragen te stellen.
WeerZien verrassingsroute
Wil je een uniek kijkje nemen achter de schermen en ervaren hoe het is om op het podium te staan? Of wil je alle ins en outs weten over de architectuur en zien waar de artiesten verblijven? Op zondag 9 augustus en zondag 23 augustus biedt de Vereeniging weer uitgebreide rondleidingen door het gerenoveerde gebouw aan. Bekijk hun website voor meer informatie.
Ondanks deze ‘verwarrende tijden’ biedt Stadsschouwburg en De Vereeniging een zomerprogrammering aan met onder andere Duits-Nederlandse entertainer Sven Ratzke, de veelzijdige harpiste Lavinia Meijer en de verrukkelijke muziek van het Phion Koperseptet.
Fotografie: Edwin Smits