Vier festivalorganisaties onder één dak: interview in het Nijmeegse Festivalhuis

| Myrthe Meines

Sinds april vorig jaar hebben vier Nijmeegse festivalorganisaties de handen ineen geslagen. GoShort, Inscience, Wintertuin en Music Meeting hebben het pand van de voormalige Stadswinkel, aan de Mariënburg 75, omgedoopt tot het Festivalhuis. Alle organisaties staan te springen om op 18 september bij te dragen aan het programma van de jubileumeditie van de Nijmeegse Kunstnacht. Tom Verstappen, programmamaker bij literaire organisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin, vertelt over de plannen van het Festivalhuis. Hoe inspireren de organisaties elkaar en wat gaan ze straks neerzetten?

Tom heet onze fotograaf Bob en mij welkom met koffie en hij geeft ons een uitgebreide rondleiding door het Festivalhuis. De inrichting is nog niet volledig tot in de puntjes uitgewerkt, maar de attributen van alle organisaties staan al door het pand verspreid. Zo staat er een oude Wintertuin machine waar je gedichten op snoeppapiertjes uit kan halen. Tom vertelt dat niet iedereen in de kantoorruimtes past, en dat ze daarom ook met flexplekken in de gemeenschappelijke ruimte werken. Tijdens de Nijmeegse Kunstnacht zal deze ruimte omgetoverd worden tot een soort bioscoop.


Tom Verstappen

Van online naar op de planken

Ondanks een jaar corona merkt Tom dat er tussen de organisaties veel kruisbestuiving ontstaat: ‘Iedereen heeft een eigen festival en discipline, maar het is makkelijker om bij elkaar binnen te lopen’. Op interdisciplinair vlak wordt er veel meer mogelijk: ‘Vorig jaar regelde Wintertuin bijvoorbeeld een literaire stadswandeling bij een film van InScience. Helaas ging dat vanwege corona niet door, maar we merkten dat we makkelijk samen kunnen werken’. Tom heeft een duidelijk toekomstbeeld voor ogen: ‘Het Festivalhuis moet een open centrum voor cultuur worden.’

Wintertuin heeft al vaker met kunstmakers van andere disciplines samengewerkt. Wintertuin is namelijk aangesloten bij De Nieuwe Oost, een organisatie die zich ook richt op theater, dans en muziek. Naast de Nijmeegse Kunstnacht heeft het productiehuis vele andere evenementen op de agenda staan. Zo organiseert Wintertuin in november een eigen festival, het gelijknamige Wintertuinfestival. Het thema van dit jaar is fictie als gids. ‘Ieder jaar hebben we een ander thema en daarbij ook andere mogelijkheden. De vraag van dit jaar is: hoe kan fictie ons iets leren over de wereld waar we in leven?’ De vraag blijft even hangen, dan gaat Tom verder. ‘En als klap op de vuurpijl wordt het festival afgesloten in Doornroosje’, vertelt hij trots.

Vanwege corona heeft Wintertuin het afgelopen jaar veel online moeten organiseren. Daar hebben de organisatoren gelukkig ook dingen van opgestoken: ‘We hebben ons Wintertuinfestival opnieuw uitgevonden, door het programma op te rekken. We gaan dit najaar ons programma verspreiden over een volle maand, zodat we meer diepgang krijgen’. Tom heeft ook van corona geleerd dat online contact eindeloze mogelijkheden kan creëren: ‘We kunnen eigenlijk heel makkelijk met iemand uit het buitenland spreken. Zo kunnen we zelfs iemand uit Zuid-Afrika uitnodigen om online te spreken!’

Vogelvrije verwondering

Wintertuin presenteert zichzelf tijdens de Kunstnacht niet alleen in het Festivalhuis, maar ook op een andere bijzondere locatie. Op eigen houtje organiseert het literair productiehuis een ontdekkingstocht langs allemaal schrijvers en muzikanten in De Bastei. De optredens die aan bod komen, gaan een interactie aan met de stukken die in het museum staan. ‘Het idee is dat bezoekers steeds verwonderd raken door kunstwerken en voordrachten die ineens tevoorschijn komen!’, vertelt Tom. Hoe gaan de kunstenaars hier invulling aan geven? ‘Rondom het thema natuur- en cultuurhistorie worden schrijvers vrijgelaten om zelf een plekje uit te zoeken in de kleine gangetjes. Zo lopen bezoekers ineens tegen een mammoet of een oude stadsmuur aan, waar ze dan een voordracht bij krijgen’.

In het Festivalhuis zelf leveren alle vier de organisaties een bijdrage. Dat komt allemaal samen in één show. Tom licht dit toe: ‘Inscience en Goshort hebben een film gemaakt met allemaal abstracte beelden rondom het thema Vogelvrij. MusicMeeting heeft verschillende muzikanten uitgekozen die ter plekke bij de film gaan improviseren en muziek gaan maken. Wintertuin heeft dichters uitgenodigd om voor te dragen’. Ik vraag Tom als laatst: En waarom moet iedereen nou naar het Festivalhuis en De Bastei komen? Een grote glimlach verschijnt op zijn gezicht, en hij antwoordt vastberaden: ‘In De Bastei ga je verwonderd raken, dat is een natuurlijk een mooie emotie. En bij het Festivalhuis krijg je een unieke performance die laat zien wat we met onze samenwerking kunnen bereiken!’.

Wil je de 10e editie van Kunstnacht bezoeken op 18 september? Kaartjes zijn hier alvast te koop. Houd de website van Wintertuin in de gaten voor meer evenementen, zoals het Wintertuinfestival in november.

Fotografie: Bob Janssen

Dit vind je misschien ook leuk