Nieuw in Nijmegen: Bakkerij Koekkoek, taart met een verhaal
Op het Honigcomplex opent begin december Bakkerij KoekKoek. In deze banketbakkerij gaan jongeren met een psychiatrische kwetsbaarheid en een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Het doel is om lekkere taarten en koekjes te bakken, maar ook om deze jongeren vaardigheden te leren. Op dit moment loopt er een crowdfunding campagne om de opstart te bekostigen. Gedreven vertellen creatief therapeute Chris en psychologe Ieke hun verhaal.
Onder het genot van een zelfgebakken stuk taart begint Chris openhartig over haar drijfveren achter dit project. “Als tiener was ik depressief en ben ik ook opgenomen geweest. Ik wist daarna al vrij snel dat ik in de hulpverlening wilde gaan werken. Ik wilde voorkomen dat jongeren hetzelfde zouden meemaken als ik. Voor mij was het namelijk erg lastig om na mijn tienerjaren het werkveld in te gaan.”
Met dit project proberen Chris en Ieke om de stap richting het werkveld kleiner te maken. “Er zijn steeds meer jongeren die thuis zitten en die door verschillende redenen niet kunnen werken. Door middel van hulp kunnen jongeren erachter komen hoe ze wel in de arbeidsmarkt zouden passen. Met dit project proberen wij jongeren vaardigheden te leren door bezig te zijn.”
Qua vaardigheden kan gedacht worden aan communicatie, samenwerking en zelfverzekerdheid. Chris en Ieke delen hierin ook dezelfde visie en benadering. Voor hen is het belangrijk om jongeren in de hulpverlening niet te zien als slachtoffers. “Jongeren kunnen zo veel meer dan ze zelf denken. Via het bakken en samenwerken, proberen we jongeren uit te lokken meer verantwoordelijkheid te nemen. Dit om ook echt te ontdekken wat je zelf kunt.”
“Wij hopen daarnaast dat jongeren ook echt trots kunnen zijn op hun eindresultaat. Het is daarom ook belangrijk dat jongeren het ook echt leuk vinden om hier naar toe te komen. Humor speelt hierin een grote rol, want met humor bereik je zoveel meer.”
De veelal Nijmeegse jongeren komen hier vanuit zichzelf of via zorgorganisaties. Zij komen hier minimaal twee dagdelen in de week om samen te bakken. “De focus ligt vooral op het bakken en het bezig zijn. We gaan koekjes en taarten bakken voor de horeca, maar ook in onze bakkerij krijgen we onze eigen vitrine met taarten. Mensen kunnen dus hier in de bakkerij taarten komen halen of via onze webshop bestellen.”
Lokaal en duurzaam
“Iedere gebakken taart heeft bij ons een verhaal”, zegt Chris. Dit komt door iedere jongere een eigen verhaal heeft, maar ook door de ingrediënten die gebruikt worden. “We kiezen heel bewust voor lokale ingrediënten. Wij hebben bijvoorbeeld bloem uit de Witte Molen in Nijmegen en werken zo veel mogelijk biologisch.”
Ook voor de jongeren is het interessant om via deze werkwijze te werken, vertelt Ieke. “De jongeren kunnen zo zien dat het ook op deze manier kan. Ze worden als het ware aangespoord om na te denken over bijvoorbeeld het afval scheiden en het gebruiken van lokale ingrediënten”.
Crowdfunding
Om de opstart te bekostigen zijn ze een crowdfunding gestart die loopt tot en met 6 december. In de bakkerij stond al een grote oven en deegkneder, maar er zijn nog meer wensen. “We zijn er bijna, maar kunnen natuurlijk al het geld gebruiken. Dit om onder andere een diepvries en elektrische bakfiets aan te schaffen. Met die bakfiets kunnen we de taarten en koekjes rond brengen naar onze klanten.”
Het doel blijft om de stap van de zorg naar de maatschappij voor deze jongeren te verkleinen. “Wij hopen daarnaast dat dit ook andersom werkt. Dat de maatschappij de jongeren ook meer accepteert en serieus neemt.” Chris en Ieke moedigen mensen daarom ook aan om eens de bakkerij te bezoeken en de jongeren aan het werk te zien. “Zo komen mensen meer in aanraking met deze jongeren en wordt de afstand tussen hen kleiner!”
Wil je meer informatie over Bakkerij KoekKoek? Bezoek dan eens de site of volg Bakkerij KoekKoek op Facebook, Instagram en LinkedIn. Op deze kanalen vind je ook meer informatie over de crowdfunding en hoe jij ze kunt helpen!
Fotografie: Wilger Brevoord