Nacht van de Vluchteling in Nijmegen
Stichting Vluchteling organiseert in de nacht van 18 op 19 juni 2022 voor de dertiende keer de Nacht van de Vluchteling. In zes steden, en ook in Nijmegen! Tijdens dit evenement lopen deelnemers twintig of veertig kilometer de nacht door. Op deze manier vragen zij op een positieve manier aandacht voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Daarnaast halen ze geld op voor acute noodhulp aan vluchtelingen. Het team Bureau Wijland loopt al voor de twaalfde keer mee met de Nacht van de Vluchteling. Directeur Qader Shafiq vertelt ons waarom meelopen belangrijk is.
Afstand zit tussen de oren
“De afstand is niet zo groot als je denkt.” Dat is het motto van team Bureau Wijland. Qader Shafiq, zelf in 1992 gevlucht vanuit Afghanistan, weet als geen ander in wat voor barre omstandigheden vluchtelingen verkeren. Veertig kilometer lopen is niet niks. Daarmee ondervinden de lopers een fragment van wat vluchtelingen ervaren. Lopers krijgen blaren en spierpijn, en geven voor één nacht hun nachtrust op. Alleen kunnen zij na afloop gewoon weer naar hun eigen huis en naar hun eigen bed. Voor vluchtelingen is dit niet het geval. “Het geeft voldoening om op deze manier iets te kunnen doen,” legt Qader uit. “Het geeft een geruststellend gevoel om iets bij te kunnen dragen.”
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Door mee te lopen tijdens de Nacht van de Vluchteling kun je vluchtelingen helpen via sponsoring. Zo word je ondersteund bij je wandeling en zamelen alle lopers zoveel mogelijk geld op voor noodhulp. Het gaat Qader niet zozeer om het ophalen van het geld, bewustwording vindt hij veel belangrijker. Zo roept hij ook andere bedrijven op om mee te doen. Volgens hem is het belangrijk om in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap de rest van de wereld niet te vergeten. “We zijn allemaal verantwoordelijk voor het leed in de wereld en als bedrijf moet je kleur bekennen,” zegt Qader. “Mondiaal denken vraagt om lokaal handelen.” Door mee te lopen met ‘de Nacht’ doe je volgens hem iets terug. “Op het moment dat je als bedrijf deelneemt, maak je zowel jezelf als anderen bewuster van wat er in de wereld gaande is.”
Solidariteit
Echter is niet alleen bewustwording een reden om mee te lopen. “Het gaat ook om solidariteit,” benadrukt Qader. “Samen met vrienden of collega’s die ervaring opdoen. Samen de verbondenheid zoeken met elkaar en het motto – de afstand is niet zo groot als je denkt - delen.” Je kunt het zien als een vorm van teambuilding, wat al begint bij het samen trainen.
Team Bureau Wijland bestaat elk jaar weer uit teamleden met verschillende leeftijden, achtergronden en functies. Het team is gebaseerd op een club mensen die al jaren meelopen. Dit zijn zowel (oud)collega’s als mensen die op een of andere manier betrokken zijn: wethouders, actieve burgers, professionals die betrokken zijn bij projecten en vrienden van de organisatie. Samen voeren ze gesprekken. Natuurlijk praten ze over de blaren en de pijnlijke voeten, maar ook over het maatschappelijke belang. Ze besteden aandacht aan het verhaal achter ‘De Nacht’. Als team motiveren en enthousiasmeren ze elkaar om mee te doen.
Wat is Bureau Wijland?
Bureau Wijland is een project -en adviesbureau dat zich richt op duurzaamheid, diversiteit en internationale samenwerking. Het adviseert en ondersteunt organisaties met het opzetten en uitvoeren van diversiteitsbeleid. De medewerkers van Bureau Wijland proberen bruggen te creëren waar tweerichtingsverkeer mogelijk is. Verbinding tussen burgers met diverse achtergronden en organisaties. Zij doen dit met projecten als Shelter City, Academie voor Kleurrijk Leiderschap en Kleurrijk Groen.
Team Bureau Wijland
Bureau Wijland organiseert sinds de coronaperiode zelfs een eigen Solidariteitswandeling om mensenrechtenverdedigers wereldwijd een hart onder de riem te steken. Qader is daarnaast een fanatiek Vierdaagse-loper. Wandelevenementen zoals de Nacht van de Vluchteling bieden volgens Qader dan ook een perfecte gelegenheid om de maatschappij een spiegel voor te houden: een mooie manier om als team aandacht te vragen voor de erbarmelijke omstandigheden in andere delen van de wereld.