Interview: Wout Waanders over Parkplan, een attractiepark vol poëzie
Wout Waanders is de afgelopen twee jaar onze stadsdichter geweest en neemt in de poëzieweek afscheid van deze rol. En ook al kan hij nu even niet zijn podiumkunsten laten zien, stilzitten doet hij niet, en zo verrast hij ons met zijn debuutbundel ‘Parkplan’. Wout neemt je mee in het ervaren van poëzie op zijn eigen unieke manier, namelijk via een heus attractiepark aan gedichten.
Wout staat bekend om zijn actieve aanpak in de poëzie bijvoorbeeld met de Jonge Blonde Goden en BOYBAND. Hij is het allerliefst bezig met de verbinding leggen tussen muziek, mensen en het gesproken woord. Hij heeft afgelopen jaar een agenda vol schaduwen van vergane plannen gehad, maar kijkt zeker positief terug op een bijzondere tijd als stadsdichter. “Nu had ik het idee dat als ik iets schreef dat het echt voor iedereen betekenis had want je maakt het allemaal samen mee.”
Wout Waanders met zijn debuutbundel Parkplan
Gedichten als attracties
Van het gesproken naar het geschreven woord heeft Wout nu ‘Parkplan’ gecreëerd. “Ik omschrijf gedichten altijd als de Fata Morgana in de Efteling! Op het moment dat je daarin zit heb je allemaal verschillende scènes die elkaar opvolgen maar niet per se logisch zijn als in een verhaal bijvoorbeeld. Een gedicht is ook zo’n soort wereld waar je even onderdeel van wordt. Iedere keer als je er opnieuw ‘ingaat’ zie je weer iets anders. Ik wil teweegbrengen dat mensen gedichten meer als een attractie gaan zien.”
Wout deelt dat Parkplan ook een beetje voor zijn 16 jarige-ik is geschreven. Op die leeftijd leken gedichten iets wat je moest snappen maar niet begreep. Maar de Fata Morgana is ook niet om te snappen, legt hij uit, het is een ervaring. Sommige gedichten lijken enkel interessant omdat anderen dat vinden, met Parkplan wenst Wout dat je een waarde kan zien vanuit het gedicht zelf. De waarde van het laten zien van een andere wereld, de attractie, en de vele kanten die gedichten op kunnen gaan.
In Parkplan is iedereen ook vrij om een kant op te gaan. Wout heeft een prachtige plattegrond getekend en bij alle attracties hoort een gedicht. Zo biedt hij ons net een extra dimensie bij het geschreven woord zoals hij dit ook op het podium doet. De bundel is bijna een soort reisgids waarbij je een eigen route kan uitstippelen langs gedichten. Voorin vind je deze plattegrond compleet met legenda. Je kan dus precies die attracties lezen die bij je passen op dat moment. De zoektocht van Wout naar een vorm waarbij zowel kinder- als jongere- als volwassen gedichten bij elkaar geplaatst kunnen worden is dan ook zeker gelukt.
Van pretpark folders tot debuutbundel
Deze originele bundel is eigenlijk een resultaat van de vele vakanties van Wout en zijn familie naar een camping in België die náást Bobbejaanland lag. Hij hoorde dan de geluiden en zag een stukje achtbaan maar in de tientallen jaren aan vakanties daar, was hij slechts een enkele keer naar het pretpark zelf geweest. Gelukkig gingen ze wel altijd langs de VVV. Hier ontdekte Wout een prachtige verzameling aan folders van pretparken die voor het oprapen lagen.
“Daar ben ik ook een beetje begonnen met het ontwerpen van eigen pretparken, als RollerCoaster Tycoon op papier”, vertelt hij al lachend. “Pas rond de leeftijd van 15/16 jaar, op de pabo, ben ik begonnen met gedichten schrijven ter afleiding van saaie reflecties en verslagen.” Deze twee passies heeft hij nu gecombineerd in Parkplan.
Ook al kun je fysiek even niet naar attractiepark, bij de lokale boekhandels kan je wel Parkplan vinden. Zo kun je net als Wout vroeger al deed, het attractiepark beleven met een plattegrond en de Fata Morgana-wereld van poëzie ervaren.
De bundel is o.a. te koop bij Dekker v.d. Vegt, in de webshop of als de winkel weer open is.
Fotografie: Henk Beenen