Dodenherdenking in Nijmegen
We realiseren ons dat vrijheid kwetsbaar is en dat velen hebben gevochten voor de vrijheid die wij op dit moment hebben. Op 4 mei herdenken we helden die voor ons en onze vrijheid hebben gevochten, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies. Dit jaar herdenken we samen thuis. Bekijk hier het programma voor de dodenherdenking.
18:00 - Kitty de Wijzeplaats
Rabbijn M. Levin en burgemeester Bruls lezen om 18.00 uur de namen voor van de Joodse slachtoffers. Zij doen dit samen met verschillende andere mensen via een digitale verbinding. Na het voorlezen legt Rabbijn M. Levin een krans namens de Joodse gemeenschap. Burgemeester Bruls legt een krans namens de Nijmeegse bevolking. Bij deze herdenking is geen publiek aanwezig.
19:45 - Jan van Hoofmonument (de vaandeldrager) Keizer Traianusplein
Burgemeester Bruls houdt zijn traditionele toespraak vanaf 19:45 uur, live via de Facebookpagina van de gemeente Nijmegen. Om 19:55 uur legt de burgemeester een krans. Met deze handeling vertegenwoordigt hij alle andere kransleggers van wie de kransen en bloemen al eerder zijn gelegd. Daarna klinkt het signaal taptoe, wat ook live gespeeld zal worden vanaf het balkon van De Vereeniging, en wordt er 2 minuten stilte in acht genomen. Hiermee is de ceremonie ten einde. Ook bij deze ceremonie is geen publiek aanwezig.
Bloemen leggen of doneren
Om het toch mogelijk te maken voor wie dat wil, een krans of bloemen te leggen bij het Jan van Hoofmonument, kun je deze naar het stadhuis brengen. De gemeente zorgt dat de kransen en bloemen voor de herdenking bij het monument worden neergelegd. Je kunt de kransen en bloemen (laten) bezorgen op maandag 4 mei, tussen 10.00 en 12.00 uur, bij het stadhuis Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6. De kransen mogen niet groter zijn dan 65 cm.
Ook is er een landelijk initiatief waar je digitaal bloemen kunt doneren. De gedoneerde bloemen worden verdeeld over de oorlogsmonumenten in Nederland. Doneren kan hier.
Hang de vlag halfstok
Hang op 4 en 5 mei de hele dag de vlag op halfstok. Zo staan we samen vanuit huis stil bij de dodenherdenking en bevrijdingsdag.