Vrijwilligerscentrale zet adviesbureau op dankzij samenwerking met Vierdaagsefeesten

Stichting Vierdaagsefeesten vindt maatschappelijke betrokkenheid van groot belang. Dit jaar zijn de Maatjes Nijmegen vanuit de Vrijwilligerscentrale geïntegreerd in het programma van de Vierdaagsefeesten, om aandacht te vragen voor het Maatjesproject van de Vrijwilligerscentrale Nijmegen. Ook doneerde Vierdaagsefeesten een bedrag aan de Vrijwilligerscentrale, waarmee de oprichting van een adviesbureau vanuit de organisatie verwezenlijkt kan worden.

Tijdens Vierdaagsefeesten 2024 werd de Vrijwilligerscentrale in de schijnwerpers gezet: hun bijdrage aan de feesten bestond uit meerdere programma’s voor de Maatjes op verschillende podia van de Vierdaagsefeesten. De vrienden en ambassadeurs van de Vierdaagsefeesten maakten het daarnaast mogelijk om een donatie te doen aan de Vrijwilligerscentrale. Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder van Vierdaagsefeesten, zegt hierover: "We vinden het belangrijk om een programma aan te bieden dat voor iedereen toegankelijk is, maar net zo belangrijk vinden we het om aandacht te vragen voor degenen die het moeilijker hebben om mee te draaien in de maatschappij. De Vrijwilligerscentrale zet zich hiervoor in en maakt het voor deze mensen mogelijk om mee te doen en dus mee te feesten. Ook voor de mensen die dit mogelijk maken, vragen wij graag aandacht."

Wat houdt het adviesbureau van de Vrijwilligerscentrale in?

Het op te richten adviesbureau markeert een belangrijke stap vooruit voor de versterking van de sociale basis en gemeenschap van Nijmegen. Maatschappelijke organisaties kunnen er terecht met specifieke vragen over bedrijfsvoering. Deskundige vrijwilligers worden ingezet om te helpen bij complexe vraagstukken. Deze deskundigen werken nauw samen met organisaties om ondersteuningstrajecten op maat te bieden. Op deze manier speelt het adviesbureau in op de groeiende behoefte aan flexibele, vrijwillige inzet. De deskundige vrijwilligers bepalen zelf hoe vaak zij worden ingezet, zodat duurzame en effectieve ondersteuning kan worden geboden.

Hoe wordt het gerealiseerd?

Een deel van de opbrengst van de verkochte vriendenbandjes en een bijdrage van de ambassadeurs van de Vierdaagsefeesten vormt de donatie waarmee de Vrijwilligerscentrale een bedrijfskundige kan inhuren die zal helpen bij het opzetten van de organisatiestructuur. Het adviesbureau zal de komende jaren worden opgezet en hoopt uiterlijk begin 2025 definitief van start te gaan. Michelle Korstanje van de Vrijwilligerscentrale Nijmegen zegt hierover: "We accepteren deze donatie niet alleen voor onszelf, maar geven door middel van het adviesbureau deze donatie terug aan de honderden Nijmeegse maatschappelijke organisaties die onze ondersteuning hard nodig hebben. Ons doel is om kleine en middelgrote maatschappelijke organisaties sterker en beter toegerust te maken, waardoor we de sociale basis in Nijmegen versterken en de Nijmeegse samenleving nog beter van dienst kunnen zijn."

Over de Vrijwilligerscentrale Nijmegen

Vrijwilligerscentrale Nijmegen (VWC) is het middelpunt van vrijwilligerswerk in Nijmegen. Wij bemiddelen, ondersteunen, adviseren, promoten en versterken vrijwilligerswerk binnen Nijmegen. Dit doen we voor alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers, actieve vrijwilligers en alle inwoners van Nijmegen die op zoek zijn naar vrijwilligers of vrijwilligerswerk.

Over Vierdaagsefeesten

Vierdaagsefeesten is het grootste evenement van Nederland, waarop we met heel Nijmegen een kwalitatief en divers programma presenteren van meer dan 1000 optredens op meer dan 40 podia. Het is een vrij toegankelijk festival voor iedereen, waarbij duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan. We vieren de mooiste 7 dagen van het jaar opnieuw van 12 t/m 18 juli 2025!

Dit vind je misschien ook leuk…