Dé biebtips voor juli

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten en jezelf of je kind(eren) te ontwikkelen.

1. Leren en plezier op het Kidsplein

Tijdens de Vierdaagsefeesten wordt het Mariënburgplein omgetoverd tot Kidsplein. Hier kunnen families zich de hele middag goed vermaken. Het KIDS Podium staat in het teken van muziek en verhalen. In het KIDS Lab ontdekken kinderen de wereld van wetenschap en technologie. Op zaterdag 13 juli om 16.00 uur vindt op het Kidsplein de spetterende kinderopening van de Vierdaagsefeesten plaats. De rest van de week kun je allerlei workshops doen, luisteren naar verhalen (burgemeester Bruls leest op maandag 15 juli voor), naar een concert van kinderpopster Dirk Scheele, een blik in het heelal werpen in een gigantisch opblaasbaar planetarium, fitnessgames doen om je uithoudingsvermogen én game-skills te testen... en nog veel meer!

Kijk voor het hele programma op www.obgz.nl/kidsplein.
 
Boekentip!

Kamilla in Nimma – Eva de Waal

De Nijmeegse schrijver en illustratrice Eva de Waal komt op donderdag 18 juli naar het Kidsplein. Ze leest om 15.30 uur voor uit haar boek ‘Kamilla in Nimma,' over een kameel die de Vierdaagse loopt. Daarna kunnen de kinderen zelf een kameel tekenen en knutselen.

2. Happy met jezelf en andere queers tijdens Roze Woensdag Jong!

Tijdens Roze Woensdag Jong! op woensdag 17 juli kunnen jongeren feest vieren, shoppen, bekende queers ontmoeten, spelletjes spelen en nog veel meer. Het feest begint al op dinsdagavond 16 juli in LUX, waar journalist en presentator Annefleur Schipper en 3FM-dj Vera Siemons (allebei bekend van de podcast De Lesbische Liga van NTR/3FM) de masterclass ‘Let’s go lesbians’ geven. Tijdens een speciale editie van 'Je mag me alles vragen' kunnen jongeren op (roze) woensdag 17 juli in gesprek met LHBTIQ+ mensen met een bijzonder beroep of levensverhaal. Maar er is meer! Zoals een gebruiksaanwijzing van jezelf maken met NAAISTREEK, shoppen bij kraampjes met zelfgemaakte spullen, free hugs halen, dragqueen bingo, memory XL of de Dito pubquiz spelen, queer films kijken en een silent disco met DJ JXGØ.

Het hele programma kun je vinden op www.obgz.nl/rozewoensdagjong.

 

Boekentip!

Ballenjongen – Nino Wilkes

Tijdens Roze Woensdag Jong! wordt Nino Wilkes (kleinzoon van voetballegende Faas Wilkes, zoon van Rosanna Kluivert) samen met queer theoloog Hinke van Abbema geïnterviewd door schrijver Thom Wijenberg. Wilkes (zelf homoseksueel) heeft een boek geschreven over het taboe rondom homoseksualiteit in de voetbalwereld.  Ontdek hoe hij de dialoog op gang brengt en zich inzet voor een inclusievere voetbalgemeenschap waar diversiteit wordt omarmd.

3. Literaire preek van Özcan Akyol (Eus)

Tijdens de Vierdaagsefeesten even ontsnappen aan de drukte in de stad? Luister dan op zondag 14 juli om 14.00 uur naar de literaire preek van Özcan Akyol (ook wel bekend als Eus). Eus debuteerde in 2012 met de semi-autobiografische en veelgeprezen schelmenroman Eus. Zijn nieuwste roman Afslag 23 verscheen vorig jaar. Naast schrijver is Eus ook columnist voor verschillende kranten en tijdschriften en televisiepresentator van succesvolle titels als Sterren op het Doek, De Geknipte Gast en Eus’ Boekenclub. Bibliotheek Gelderland Zuid en Stichting Stevenskerk Nijmegen organiseren het hele jaar literaire preken op zondag, waaronder deze van Eus tijdens de Vierdaagsefeesten.

Tickets kosten €11,50,- voor bibliotheekleden en €14,- voor overige bezoekers. Tickets zijn te bestellen via de website van de Stevenskerk.

 

Boekentip!

Eus - Özcan Akyol

Debuutroman van Özcan Akyol. Een autobiografisch verhaal van een tweedegeneratie Turkse Nederlander, wiens vader in 1974 kwam werken bij een ‘doppenfabriek’ in Deventer. Eus Budamar, de ik-figuur, vertelt zijn levensverhaal chronologisch en in een anekdotische stijl vanaf zijn geboorte in 1984 tot aan zijn celstraf in de gevangenis van Scheveningen, bijna een kwart eeuw later. In de ‘bajesbieb’ maakte hij kennis met literatuur, wat zijn leven zou veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk...