De 3 biebtips van november
Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in the spotlight, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.
1. Nederland Leest
De landelijke leescampagne Nederland Leest heeft dit jaar als thema ‘ouder worden, jong blijven’. Het boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls is de hele maand november gratis verkrijgbaar in alle 27 vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Ook zijn er verschillende activiteiten in de bieb, zoals een ode aan de 76-jarige kinderboekenschrijver Jacques Vriens en een online lezing van hoogleraar Geriatrie van het Radboudumc, Marcel Olde Rikkert. Bibliotheekleden met een betaald abonnement maken kans op een bookseat: een handige boekenpoef. Kijk voor het programma, boekentips en de winactie op www.obgz.nl/nederlandleest.
Boekentip!
Jong blijven en oud worden: hét handboek – Marcel Olde Rikkert
Praktisch handboek voor ouderen over een gezonde levensstijl. Het boek prikt mythes door, stimuleert de lezer tot zelf nadenken en keuzes maken.
2. Freedom of the spoken word
De Tweede Wereldoorlog leeft onder veel jongeren nog steeds. Zowel wat de herdenking betreft, als het vieren van de vrijheid. Alleen is vrijheid voor iedereen iets anders. Spoken word is een kunstvorm die jongeren de mogelijkheid geeft om zich uit te spreken en hun stem te vinden. Daarom treden op zondag 20 november in Bibliotheek De Mariënburg spoken word-artiesten Gershwin Bonevacia, Amara van der Elst en (voormalig) campusdichters op om de grote razzia van 17 november 1942 in Nijmegen te herdenken. Ze vertellen in hun eigen woorden en op grond van hun eigen ervaringen het verhaal van jongeren die tijdens deze razzia omkwamen.
Boekentip!
Toen ik klein was, was ik niet bang – Gershwin Bonevacia
Tweede dichtbundel van de voormalig stadsdichter van Amsterdam. In deze bundel gaat Bonevacia in dialoog met zijn 10-jarige ik. Via zelfportretten en herinneringen vertelt hij over zijn worsteling met dyslexie, migratie, onveilig opgroeien en zijn droom om ooit astronaut te worden.
3. Familiefestival ‘Familie Robot’
Bibliotheek Gelderland Zuid en het Festivalhuis presenteren op zondag 27 november in Bibliotheek De Mariënburg: de Familie Robot. Een festival over computers en robots voor kinderen van 4-12 jaar en hun ouders of verzorgers. In de korte-film-bios van Go Short en InScience staan films over robots centraal. Kinderen kunnen op verschillende locaties in de bieb robots knutselen, robotfilmpjes maken of dobbelen met een robot. Ook zijn er schrijvers te gast: schrijver en filosoof Bas Haring geeft een familiecollege over ‘computer-slimheid’. Kinderboekenschrijver Tineke Honingh gaat samen met de kinderen verhalen verzinnen over zelfbedachte robots.
Boekentip!
Chip & Bos Robovangers! – Tineke Honingh
Een avontuurlijk jeugdboek over robots, vriendschap en mysterie. Wanneer er twee familierobots verdwijnen, moet Chip met zijn vriend Bos onderzoeken wat er aan de hand is. Misschien heeft de zelflerende chip van mevrouw Klaar er iets mee te maken? Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.