Biebblog: de rebel

Schrijver en dichter Heidi Koren schrijft maandelijks een blog voor de Bibliotheek Gelderland Zuid. Ze bekijkt de bibliotheek door de ogen van de bezoekers. Want de bibliotheek is tegenwoordig veel meer dan alleen een plek om te lezen, te leren en informatie op te zoeken. In de bieb wordt koffie gedronken, bijgepraat, muziek geluisterd, gegrasduind, ontdekt, gewerkt, gezocht en gevonden. Door jong en oud, door lang en kort, door dik en dun en in alle talen van de wereld. Lees mee op IntoNijmegen! Deze maand: de rebel.

De rebel

Ik ga naar de bibliotheek in Elst waar ik normaal gesproken gratis voor de deur kan parkeren en mijn bezoek graag combineer met een wandeling over de markt. Maar er zijn meer mensen op dat idee gekomen. De parkeerplaats is vol. Ik besluit er een plekje bij te maken door mijn auto náást een parkeervak te zetten. Ik leg de blauwe parkeerschijf zichtbaar achter het raam en hoop op een bekeuringloze ochtend.

Als ik binnenkom, loop ik bijna tegen het achterste aan van een dame die breeduit op haar rollator zit. Haar billen passen maar net tussen de twee blauwe spijlen. Aan weerszijden van het vierwielertje staat een boodschappentas. In haar handen een opengeslagen boek. Ze heeft mijn bijna-botsing tegen haar brede achterste niet opgemerkt en neemt ongegeneerd het halve gangpad in bezit. Ik draai me om om te zien wat ze leest en grinnik. Kruimeltje. 

Terwijl ik mijn stapel uitgelezen boeken één voor één door het innameapparaat schuif, ontkom ik niet aan het gesprek achter me. Een moeder probeert haar peuter zijn boekje te ontfutselen. 
    ‘Nee,’ gilt het jongetje hard, ‘niet, niet, niet.’ Hij druk Suzie Ruzie hard tegen zich aan. De moeder kijkt beschaamt om zich heen. 
    ‘Het boekje is van de bibliotheek, Sam. Hij moet terug zodat andere kindjes Suzie Ruzie ook kunnen lezen.’  
    ‘Nee!’ gilt hij weer en geeft zijn moeder een duwtje. 
    Ik onderdruk mijn gegrinnik en schenk haar een meelevende blik. 
    ‘Hij is twee,’ zegt ze verontschuldigend mijn richting uit. 
Iedere ouder weet wat dát betekent.

Achter de halfhoge kasten waaruit ik een nieuwe roman probeer te kiezen, klinkt het gemopper van twee meiden.
    ‘Kunnen we niet gewoon de fílm kijken in plaats van het boek lezen?’ 
Er volgt een hoop gezucht. Ik herken het van thuis waar mijn puberdochter zich ook door de leeslijst probeert te werken. Het heeft niet altijd te maken met zin of geen zin, het gaat er niet eens om of het boek mooi of stom is. Ze besluit bij voorbaat al dat het niks wordt. Als lezen verboden was op school, zou ze dagelijks in de bieb te vinden zijn, denk ik.
    ‘Ik lees het verslag wel online.’ Ze ritsen hun tassen dicht en sloffen richting de uitgang.
Ik kijk ze na. Er schuilt een rebel in ieder van ons. We houden nu eenmaal van verzet, laten graag onze mening horen en zijn het vaak oneens met elkaar. Misschien zijn we ergens allemaal wel een beetje bang dat we ongehoord en ongezien ten onder gaan. 
    Maar dan zie ik hoe de twee tegendraadse pubermeiden stil staan bij de dame in haar rollator en vragen of ze hulp nodig heeft. De een tilt de boodschappentassen terwijl de ander de mevrouw voorzichtig weer achter haar rollator helpt. Met een zachte arm over de schouders van de mevrouw lopen ze naar buiten. Er schuilt misschien een rebel in ieder van ons maar ook iets anders: een kind, een ouder, een lezer, een schrijver, een vriend, een helper. Mooi hè?
 

Rebellen en dwarsdenkers! Het is weer Boekenweek van 7 maart tot en met 15 maart. In Nijmegen vindt het jaarlijkse Boekenfeest plaats op zaterdag 7 maart in De Vereeniging, met o.a. Joris Luyendijk en Abdelkader Benali. Kaarten koop je hier.
Het Boekenweekgeschenk werd dit jaar geschreven door Annejet van der Zijl en is verkrijgbaar in de boekhandel bij aanschaf van een Nederlandstalig boek van minstens € 15,-.
 

Dit vind je misschien ook leuk