Vierdaagse Orkest stort zich op Titanic
Met een muziekwerk van maar liefst 20 minuten verrast het Vierdaagse Orkest dit jaar haar publiek. Voor het eerst staat een nummer van deze lengte op het repertoire: de muziek van de musical Titanic wordt in zes delen uitgevoerd. Het Vierdaagse Orkest treedt in de week van de Nijmeegse Vierdaagse in totaal 7 keer op. De première is op zaterdag 15 juli in Schouwburg Cuijk.
Het verhaal van het immense passagiersschip Titanic is berucht. Het schip, gebouwd in Ierland stond als onzinkbaar bekend. Op zijn eerste tocht in april 1912 ging het mis en botste het schip op een ijsberg. Ruim 1500 passagiers kwamen om het leven. Dramatisch genoeg voor een film en later een succesvolle musical. Dat bracht zanger Bob Coenen van het Vierdaagse Orkest op het idee om het Vierdaagse orkest die scheepsramp muzikaal te laten vertolken. Bob heeft zelf als kleine jongen een rol gespeeld in de musical die precies honderd jaar na de ondergang in Nederland is opgevoerd. Zijn idee zette een groep mensen aan het werk: voor de orkestratie, voor de zang, voor de choreografie.
Dirigent Bart van Zutven bewerkte de muziek voor het orkest samen met hoornist Dennis van Zoerlandt. Tijdens de repetities is hij niet alleen muzikaal druk bezig, hij legt ook precies uit voor welke fase van het verhaal van de ondergang van de Titanic de muziek is. “Het is”, zo zegt Van Zutven “geen standaard musical, het is eerder eigentijdse klassieke muziek. Dat zie je ook terug in de instrumentatie, een vrij groot orkest zonder combo.” Volgens de dirigent is dat vrij uniek voor een musical. Dennis van Zoerland vult aan: “Het is voor de muzikanten heel interessante muziek om te spelen. Je hoort, als je goed luistert, verschillende muziekstijlen, maar ook instrumenten die tegenwoordig weinig meer voorkomen in de muziek.”
Bijzonder is het ook voor Stephanie Bongers-van Werkhoven, coach van de zanggroep. “Ik ben heel erg geraakt door de goede Nederlandse teksten. Het is een verhaal over een echte gebeurtenis, de musical neemt je daar in mee.” Het is voor haar en de hele zanggroep een flinke klus. “Het is soms hard werken door de vele wisselingen van toonsoort en van tempo’s”. Het muziekwerk wordt uitgevoerd in een speciaal daarvoor ontworpen decor. De zangers en zangeressen kunnen dankzij de headsets die ze dragen het hele podium gebruiken om te acteren en te dansen. Zangcoach Stephanie steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Ik kende zelf de muziek niet, maar die is echt geweldig. Iedereen vindt het leuk.”