Innovatieve tech-campus als bruisende plek in de stad
Hoe maak je van een innovatief bedrijventerrein een aantrekkelijke plek in de stad? Daar gaat het congres ‘Vibe of the Future’ over. Dit congres werd op 14 september georganiseerd door de Novio Tech Campus in Nijmegen. Verschillende campussen in Nederland zijn kraamkamers van talent, van nieuwe ontwikkelingen en ondernemerschap. Bedrijven en kennisinstellingen zoeken elkaars gezelschap op. Meestal op basis van inhoudelijke thema’s zoals energie, duurzaamheid, voedsel of gezondheid.
Maar daarmee is zo’n campus in feite niet veel meer dan een bedrijventerrein waar mensen in cleanrooms of kantoortuinen aan het werk zijn. En het zou zoveel meer kunnen zijn: een aantrekkelijke plek om te werken, maar ook om elkaar te ontmoeten, te wonen en te leven.
Na de hardware de software
De hardware staat grotendeels, nu de software nog. De doorontwikkeling van innovatieve bedrijventerreinen naar aantrekkelijke stadscampussen is op meer plekken gaande. Zoals in Brabant of bij de Novio Tech Campus in Nijmegen. Dit hoogtechnologische bedrijvenpark, met als focus health & high tech, biedt ruimte aan meerdere grote spelers zoals NXP, Ampleon en Nexperia, maar ook allerlei startups. Dat hier veel innovatie plaatsvindt, zie je er aan de buitenkant nauwelijks aan af. De Novio Tech Campus ligt wat weggestopt achter het Goffertpark. Het is nog geen stadscampus, waar bezoekers heen gaan om geïnspireerd te raken of een plek waar werknemers in de middagpauze optimaal gebruik maken van de buitenruimte.
Stadscampus 2.0
Bert Krikke, sinds twee manden directeur van de Novio Tech Campus, heeft ambities voor de toekomst. ‘’En dat begint vandaag al, dit congres is voor ons een aftrap naar de ontwikkeling van een stadscampus 2.0.’’ Een mooi voorbeeld is volgens hem de Corda Campu in het Belgische Hasselt, waar zo’n 250 bedrijven zitten, maar ook diverse pop-upbedrijven, een pick-up service voor boodschappen en allerlei restaurants.
Binnen en buiten
De Novio Tech Campus zelf moet veel meer gaan leveren en aantrekkelijker worden, voor werknemers én mensen van buiten. Krikke: ‘’De omgeving wordt groener, met veel meer aandacht voor natuur en klimaatadaptie. Daarnaast is er straks meer te doen. Volgend jaar starten we met de doorontwikkeling van een iconisch gebouw op de campus met restaurants, een congresruimte en andere voorzieningen, zoals een kapper. Uiteraard voor de mensen die er werken. Maar ook voor andere bedrijven, instellingen en gemeenten in de regio die hier willen vergaderen of contacten willen leggen.’’ Zo moet de nieuwe campus uitgroeien tot een bruisend stadsdeel waar je onverwacht nieuwe mensen en ideeën tegen het lijf loopt.
Duizenden woningen
Meer activiteiten, meer binding dus. Maar daar houdt het niet op. Ook het gebied rond de campus krijgt een make-over. Het verouderde bedrijventerrein Winkelsteeg wordt de komende jaren namelijk vernieuwd. Er moeten duizenden woningen komen. De gemeente Nijmegen ontwikkelt hiervoor een visie richting 2030 en betrekt de Novio Tech Campus daarbij. ‘’We kunnen elkaar verstreken’’, zegt Krikke. ‘’Op de campus zelf is het wat lastig om woningen te bouwen vanwege de aard van de bedrijvigheid die er zit, maar aan de randen kan dat zeker. Voor buitenlandse kenniswerkers is dat bijvoorbeeld ideaal, maar ook voor andere mensen is het een mooie plek om te wonen.’’