Historici verzorgen colleges voor kinderen in het Van ‘t Lindenhoutmuseum
Op zondag 3 april verzorgt Joost Rosendaal een college over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen van 10 tot 12 jaar in het Van ’t Lindenhoutmuseum. Dit is de derde reeks colleges die het Van ’t Lindenhoutmuseum aanbiedt in het kader van de MuseumJeugdUniversiteit. Dit landelijke initiatief organiseert kindercolleges waarbij wetenschappers antwoord geven op vragen over de museumcollectie.
Joost Rosendaal werkt als docent voor de Radboud Universiteit Nijmegen en staat voor de verandering voor een groep kinderen in plaats van jonge twintigers. Het onderwerp is de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 wonen in de grote Weesinrichting Neerbosch aan de rand van Nijmegen zo’n 500 kinderen, van peuter tot puber, jongens én meisjes. Na vier jaar oorlog komt de bevrijding er gelukkig aan. Enkele dagen na de start van de grote internationale militaire operatie Market Garden staan ineens 500 Engelse bevrijders op de stoep. Deze soldaten blijven met hun zware trucks, kanonnen en tenten tot april 1945 in Neerbosch. In alle hoeken en gaten, schuren, werkplaatsen, op gangen en zolders slapen soldaten. Zij trekken dagelijks op met de kinderen. Het is een spannende tijd voor de kinderen van Neerbosch, vol avontuur en ook met angstige momenten.
Op zondag 1 mei verzorgt historicus Jan Brauer een college over hoe de kinderen van Neerbosch de oorlog en bevrijding meemaken. Hij laat documenten en museumstukken van toen zien. De kinderen van Neerbosch beschrijven wat ze dagelijks meemaken met de bevrijders in brieven, dagboeken, foto’s en tekeningen. Dat materiaal schetst een levendig beeld over die spannende oorlogstijd.
Het college van Joost Rosendaal is op zondag 3 april van 11.00 tot 12.00 uur in het Van ’t Lindenhoutmuseum. Op zondag 1 mei is op dezelfde tijd het college van historicus Jan Brauer. Aanmelden voor de colleges kan door een e-mail te sturen naar info@vantlindenhoutmuseum.nl. Deelname per college kost €5,- per persoon.