Een zeer divers programma tijdens het Rainbow Collective Festival
Dit weekend vindt op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 mei voor de eerste keer het Rainbow Collective Festival plaats. Met een kleurrijk programma voor jong en oud vraagt het festival aandacht voor de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Het festival is een initiatief van Stichting Rainbow Collective en wordt georganiseerd in LUX Nijmegen en Bibliotheek De Mariënburg.
Het programma varieert van films en voorstellingen, stadswandelingen door de oudste regenboogstad van Nederland, tot verdiepende gesprekken en een afterparty in Merleyn. Met als overkoepelend thema de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Op vrijdag 26 mei presenteert Harm Edens de nu al legendarische, interactieve LGBTQQIP2SAA-nieuwsquiz en geeft Bibliotheek De Mariënburg podium aan Thom Wijenberg die in gesprek gaat met onder andere Pete Wu en Alara Adilow over gender en seksualiteit.
Op zaterdag 27 mei is er een gratis voorlees- en knutselfeest voor kinderen vanaf 4 jaar en geeft Linda Duits een college over LHBTQIA+ representatie in de media. Mounir Samuel praat over zin en onzin van ‘Woke’ in het debat Sien we Wakker en Het Zuidelijk Toneel speelt de voorstelling The Pink Sheep of the Family.
Op zondag 28 mei kunnen bezoekers naar de theatervoorstelling Dood aan zee met Barrie Stevens. Verder zijn er op alle drie de dagen Regenboogroutes waarbij bezoekers mee kunnen wandelen door de Nijmeegse LHBTIQA+ geschiedenis en tot slot programmeert Rainbow Collective speciaal voor het festival vijf verschillende films waaronder El Houb en de klassieker een vrouw als Eva. Het weekend wordt afgesloten met een afterparty in Merleyn, in samenwerking met Music Meeting.
De ‘why’ van het festival: verkenning van de Stand van ons Regenboogland
Een inclusief Nederland met gelijke rechten en acceptatie van LHBTIQA+-mensen. Zijn we daar al, of nog niet? Om dit te verkennen, organiseert Stichting Rainbow Collective het Rainbow Collective Festival: de Stand van ons Regenboogland. Ze gebruikt de kracht van cultuur om het maatschappelijke debat rondom LHBTIQA+ emancipatie aan te zwengelen.