De Big Ideas van wetenschapsfilmfestival InScience
In de serie Big Ideas nemen vooraanstaande wetenschappers en kunstenaars de bezoekers van InScience International Science Film Festival Nijmegen mee naar de grenzen van hun vakgebied. Dit jaar verwelkomt InScience Adriana Knouf, Ahnjili Zhuparris en Job van den Hurk als Big Idea-sprekers op het festival.
De Big Ideas
In een performatieve lezing neemt Adriana Knouf ons mee in een verhaal over de toekomst van queer en trans, en de ultieme voordelen van xeno zijn. Klinisch data- wetenschapper en AI-kunstenaar Ahnjili Zhuparris (Universiteit Leiden) onderzoekt hoe algoritmen mentale en lichamelijke ziekten kunnen detecteren en monitoren. In een experiment en lezing gaat ze in op het goede, het slechte en het lelijke van smartphone-algoritmen. Tot slot organiseert InScience ook een Junior Big Idea waarin Job van den Hurk het zal hebben over het bewustzijn en gezondheid.
Adriana Knouf: Thriving as aliens on earth
Wat vertellen de plaatsen die je bezoekt, de muziek waar je naar luistert en je slaappatroon over de toestand van je geestelijke gezondheid? Bijna 50% van de wereldbevolking maakt gebruik van slimme technologieën die deze gegevens verzamelen, zoals telefoons, wearables en computers. Ondanks de privacyzorg die veel gebruikers hebben, kunnen zelftracking en gegevensverzameling ook als nuttige hulpmiddelen worden gebruikt. Klinisch datawetenschapper en AI-kunstenaar Ahnjili Zhuparris (Universiteit Leiden) onderzoekt hoe algoritmen mentale en lichamelijke ziekten kunnen detecteren en monitoren. Tijdens de Big Idea gaat Zhuparris in op het goede, het slechte en het lelijke van deze smartphone-algoritmen, hoe je deze kunt gebruiken als hulpmiddel voor het volgen van je gezondheid en demonstreert ze hoe je realtime gegevens kunt analyseren.
Job van den Hurk: Hoe werkt je bewustzijn?
Tijdens de Junior Big Idea is het woord aan Job van den Hurk, ook wel bekend van het programma Brainstorm op Zapp. Van den Hurk gaat tijdens het kindercollege in op het bewustzijn. Wat is bewustzijn eigenlijk, hoe werkt dat precies in je hersenen, en kun je ook een robot bewustzijn geven? Van den Hurk laat zien dat je met de nieuwste technieken een kijkje kunt nemen in iemands bewustzijn, en wat daar nou zo handig aan is.