Virtueel pionieren in voortgezet middelbaar onderwijs
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
In Werkplaats 3 van de @VO Campus in Nijmegen wordt druk geoefend met VR-brillen en andere digitale ‘devices’. Hier is de leergemeenschap Mixed Reality bijeen, bestaand uit vijftien docenten van twaalf scholen voor voortgezet onderwijs uit de regio Nijmegen. Zij zijn op hun school de ambassadeurs die virtuele technieken helpen verspreiden en toepassen.
De vierhoofdige projectgroep Mixed Reality van Sterk Techniek Onderwijs Rijk van Nijmegen (STO) is in het najaar van 2020 opgericht. ‘Wij komen wekelijks bij elkaar en brengen in kaart welke hardware en software geschikt is om uit te rollen in het onderwijs. De docenten bedenken zelf hoe en waar virtuele instrumenten tot hun recht komen in de school’, zegt Frans Coppes, docent D&P (Diensten & Producten) op het Maaswaal College in Wijchen.
Opmars virtuele instrumenten
Collega Pim Geerling, docent Mens en Maatschappij op het Citadel College in Lent vult aan: ‘Het is zoeken. Wat is er? Is het geschikt? Hoe kun je het inzetten? Is het gebruiksvriendelijk? En wat kost het?’ Beiden vertellen dat er veel aanbieders zijn, maar dat het ‘veld’ tamelijk onoverzichtelijk is. En de ontwikkelingen gaan snel. Frans Coppes en Pim Geerling, bijna in koor: ‘De opmars van virtuele instrumenten is onstuitbaar. Die kun je leerlingen niet onthouden, want dan missen ze straks op de arbeidsmarkt fundamentele vaardigheden en kennis.’
Ontdekkingstocht
Via de projectgroep Mixed Reality van STO Rijk van Nijmegen vormen vijftien docenten van elf scholen voor voortgezet middelbaar onderwijs (vmbo) en een school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) de leergemeenschap Mixed Reality. De leden van de projectgroep maken zich samen het gebruik van de virtuele instrumenten eigen. Vervolgens instrueren en begeleiden ze hun collega’s in de leergemeenschap in vijf sessies tijdens het schooljaar. Het is voor iedereen een ontdekkingstocht: voor de leden van de projectgroep, de collega’s in de leergemeenschap en de collega’s op de scholen.
Technisch tekenen in 3D
‘Je moet gewoon beginnen en zoals bij alles baart oefening ook hier kunst’, vindt Guido Verhelst, docent Techniek Toekomstgericht (X21) op de Jorismavo in Nijmegen. ‘We moeten met zijn allen accepteren dat er een nieuwe werkelijkheid bijkomt. En die is virtueel. Iedereen moet leren hoe hierin te bewegen en hoe deze vorm te geven.’ Zelf gebruikt Guido Verhelst de virtuele instrumenten om zijn leerlingen technisch tekenen in 3D te oefenen en om presentaties te maken. ‘Het komt voor dat leerlingen mij corrigeren, een beetje verbaasd dat ze hun docent iets kunnen leren’, zegt hij glimlachend.
Virtuele werkelijkheid
Ook voor Laura Creemers, wiskundedocent op de SSGN, is het een ontdekkingstocht: ‘Ik voel me een soort Alice in Wonderland en ben nog aan het verkennen hoe en waar mijn collega’s en ik virtuele instrumenten het best kunnen inzetten. Zelf zie ik het nog vooral als een creatief instrument. Veel oefenen helpt, omdat je in een compleet virtuele ruimte moet leren werken. Je ruimtelijke beleving verandert erdoor, want je wordt helemaal omgeven door de virtuele werkelijkheid.’
Dit artikel verscheen eerder op TechGelderland.