
Vibe of the Future Festival: Beleef de wereld van morgen
Twee jaar geleden werd de eerste editie van The Vibe of The Future Festival georganiseerd: een innovatie- en inspiratiefestival op Noviotech Campus. Nu groeit het festival door en zet het samen met innovatieve bedrijven en kennisinstellingen, vanaf 21 september, een week lang een programma op verschillende locaties in de stad neer.
“We vieren met dit festival de mooie en bijzondere initiatieven die Nijmegen rijk is op het gebied van innovatie, inspiratie, wetenschap, cultuur en ondernemerschap - en de onderlinge kruisbestuivingen.”
Het programma bestaat onder andere uit de volgende onderdelen.
- DemoDay: Tijdens de DemoDay, vrijdag 27 september op het Erasmusplein, viert Mercator Launch zes jaar van innovatie en vooruitgang in Nijmegen. Het programma bestaat uit een investeerders-lunch, een lezing van keynote speaker Eva de Mol (CapitalT), pitches en een markt waar 30 startups hun product demonstreren en idee of bedrijf presenteren.
- HERO entrepreneurs: Op dinsdagavond 24 september vindt de vierde editie plaats bij de HAN University of Applied Sciences waar succesvolle en bekende ondernemers uit de regio hun verhaal vertellen aan student(-ondernemers). Dit jaar zijn dat Hidde Stolwijk (Karma Kebab) en Marco Aarnink (Drukwerkdeal & Print.com).
- Techniekdag: Op zaterdag 21 september kan je tijdens de Techniekdag georganiseerd door VNO-NCW in het Technovium (ROC Nijmegen) proefjes doen, leuke dingen maken, op onderzoek uitgaan, programmeren en spelen met techniek. Een publieksdag voor kinderen, ouders, leerkrachten en iedereen met interesse in techniek en technologie.
- InScience & LUX: Vertoning van drie korte fictiefilms op maandagavond 23 september in LUX. De films werden gemaakt voor het project TOEKOMSTBEELDEN, over de kansen en gevaren van technologische innovaties in de zorg.
- Innovate Meetup - This is The Vibe of the Future: Inspirerende verhalen van innovators in Health & High Tech. Leer over de nieuwste baanbrekende innovaties zoals exergaming en neuromorphic computing, donderdagavond 26 september op Noviotech Campus.
- CITC Innovation Day: Ook op de Noviotech Campus, een dag eerder op woensdag 25 september, een dag voor semicon professionals, TU studenten en innovators. Zij bezoeken hier lezingen van TNO, TU Delft en CITC over de laatste stand van zaken rondom halfgeleiders en fotonica. Een kennisgebied waar Nijmegen sterk in is.
- Opening ‘Radboud City Hub’: Deze nieuwe hub in de ‘Latijnse School’ naast de Stevenskerk maakt het onderzoek van de Radboud Universiteit toegankelijk en zichtbaar voor een breed publiek, en wordt geopend op zaterdag 28 september.
Hilmer Thijs, directeur van Innovate en mede-organisator van de innovatieweek: “De afgelopen jaren hebben we heel wat evenementen in Nijmegen mogen organiseren, zoals AI-meetups, Nacht van de Ruimte en onze samenwerkingen in de creatieve sector met Schemerlicht-festival en het Nest. We merken dat de stad enorm veel te bieden heeft op het gebied van wetenschap, ondernemerschap en innovatie rondom Health & High Tech: dat wilden we laten zien, vieren en verbinden met elkaar. Het is de bedoeling dat er tijdens deze week weer nieuwe en onverwachte ontmoetingen gaan ontstaan.”
Een innovatief palet
De afgelopen jaren heeft Nijmegen zich gepositioneerd rondom de thema’s Health & High Tech. ‘The Vibe of the Future Festival’ is hier een aanvulling op en benadrukt tegelijkertijd de diversiteit op het gebied van innovatie wat Nijmegen te bieden heeft’, aldus Yvette Akkermans community manager Noviotech Campus. ‘In deze week leggen we actief de verbinding met kunst, creativiteit en cultuur. Dit creëert samen een mooi palet dat laagdrempelig en toegankelijk is voor talent en studenten, en tegelijkertijd iets te bieden heeft voor investeerders, ondernemers en wetenschappers die al een stapje verder zijn - zowel uit de regio als daarbuiten, en wie weet zelfs internationaal.”
Investeerders & startups
Wat kun je precies verwachten tijdens deze innovatieve week in september? Een van de onderdelen is een DemoDay met de demonstraties van startups van de Radboud Universiteit en de HAN. Florine Dams, projectleider bij Mercator Launch: “Tijdens de DemoDay zullen meerdere startups hun producten en innovaties laten zien op het Erasmusplein, het hart van de Heijendaal Campus. Een interessante kans voor iedereen die ook overweegt om te gaan ondernemen, maar ook voor investeerders om direct in aanraking te komen met high-potential startups. Voorafgaand is er ook een invite-only lunch waarbij investeerders juist voor de startups zullen pitchen in plaats van andersom.”
Nieuwe ontmoetingen
De gemeente Nijmegen zet in op verbinding en trots, en daarbij hebben volgens wethouder John Brom de verschillende krachten in de stad elkaar hard nodig: “Met dit festival willen we de krachten in de stad verder bundelen tussen het bedrijfsleven en onze kennisinstituten, tussen verschillende economische sectoren, tussen jong en oud. Het programma laat zien wat Nijmegen allemaal te bieden heeft op het gebied van innovatie en geeft ruimte voor nieuwe ontmoetingen. Hopelijk leidt het tot mooie nieuwe kansen voor inwoners, studenten, ondernemers en werkenden in onze stad.”
Aftermovie vorige editie - Vibe of the Future 2022
-
Je kunt de inhoud niet bekijken omdat je nog geen cookies hebt geaccepteerd. Klik op de knop hieronder om de cookies alsnog te accepteren.
Misschien ook interessant... - Nijmegen innoveert
-
Genezing in je armen: hoe bilihome de behandeling van geelzucht verandert
Het thuisbrengen van een pasgeborene is vaak een vreugdevol moment, maar neonatale geelzucht kan dit veranderen in een stressvolle periode. Bilihome biedt hier een oplossing met draagbare lichttherapie, waardoor baby's veilig thuis behandeld kunnen worden
Meer lezen over Genezing in je armen: hoe bilihome de behandeling van geelzucht verandert
-
Bestaand medicijn toont potentie bij afweerverlamming
Slecht functionerende cellen van het immuunsysteem kunnen weer op gang gebracht worden met een al bestaand medicijn. Dit hebben onderzoekers van het Radboudumc aangetoond. Deze resultaten bieden aanknopingspunten voor vervolgonderzoek.
Meer lezen over Bestaand medicijn toont potentie bij afweerverlamming
-
De groene smoesjes van techbedrijven die het klimaatprobleem “oplossen”
Mediawetenschapper Riemens stelt in haar proefschrift dat grote techbedrijven (zoals Google, Apple en Amazon) kritiek krijgen op hun milieu-impact, maar zich tegelijkertijd presenteren als de oplossing voor de klimaatcrisis.
Meer lezen over De groene smoesjes van techbedrijven die het klimaatprobleem “oplossen”
-
Kinderen met ernstige hartziekte hebben baat bij kankermedicijn
Kinderen met ernstige hartspierverdikking door het Noonan syndroom hebben baat bij het kankermedicijn trametinib, dat de verdikking vermindert. Zonder behandeling kan deze aandoening dodelijk zijn. Onderzoek, waaronder van het Radboudumc, toont dit aan.
Meer lezen over Kinderen met ernstige hartziekte hebben baat bij kankermedicijn
-
Dit AI-model is zekerder over onzekerheid
Thom Badings ontwikkelde een nieuwe methode om de onvoorspelbaarheid van AI-systemen te voorspellen. Hij promoveert 27 maart aan de Radboud Universiteit.
-
Waarom de een gevoeliger is voor het ontwikkelen van PTSS-symptomen dan de ander
Mensen met een actievere amygdala, een hersengebied dat dreiging verwerkt, lopen meer risico op PTSS na een trauma. Dit blijkt uit onderzoek onder politieagenten door neurowetenschapper Linda de Voogd en haar team aan de Radboud Universiteit.
Meer lezen over Waarom de een gevoeliger is voor het ontwikkelen van PTSS-symptomen dan de ander
-
Radboudumc-onderzoek wint Klokhuis Wetenschapsprijs
Het Radboudumc-onderzoek ‘Een wc-bril die meet in een poep en een scheet’ is de winnaar van de negende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van technisch geneeskundige Lotte Hazeleger en MDL-arts Marjolijn Duijvestein.
Meer lezen over Radboudumc-onderzoek wint Klokhuis Wetenschapsprijs
-
Nijmeegse startup haalt financiering op om therapieën voor ziekte van Parkinson te ontwikkelen
Mair Therapeutics is een biotech startup gericht op de ontwikkeling van behandelingen voor neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson. Dankzij een financiering kan het bedrijf verder investeren in onderzoek en ontwikkeling.
-
Hoe fruitvliegjes helpen bij opsporing afwijkend gen
Jaarlijks wordt op 28 februari aandacht gevraagd voor zeldzame aandoeningen, die voorkomen bij minder dan 1 op de 2.000 mensen. Het Radboudumc bundelt kennis en doet veel onderzoek naar deze ziekten, onder andere met behulp van fruitvliegjes.
Meer lezen over Hoe fruitvliegjes helpen bij opsporing afwijkend gen
-
Slimme WC-Bril van RadboudUMC genomineerd voor Wetenschapsprijs
Het slimme wc-brilonderzoek van Lotte Hazeleger, PhD kandidaat Radboudumc, is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs! Met deze slimme wc-bril van OnePlanet kunnen belangrijke gezondheidsgegevens worden gemeten, in een poep en een scheet.
Meer lezen over Slimme WC-Bril van RadboudUMC genomineerd voor Wetenschapsprijs
-
Breinstimulatie op maat: neurowetenschappers in Nijmegen en Maastricht bundelen hun krachten
Radboud Universiteit en Universiteit Maastricht bundelen krachten met AI-experts om een platform te creëren voor niet-invasieve, gepersonaliseerde breinstimulatie. Ze willen de mogelijkheden om hersenen bij te sturen aanzienlijk uitbreiden.
-
Beter Verwijs maakt leefstijlzorg eenvoudig beschikbaar voor iedereen
Nederland geeft veel geld uit aan de behandeling van ziektes, terwijl er relatief weinig naar preventie gaat. Rogier Verstralen wil deze balans verschuiven met Beter Verwijs.
Meer lezen over Beter Verwijs maakt leefstijlzorg eenvoudig beschikbaar voor iedereen