Vibe of the Future Festival: Beleef de wereld van morgen

Twee jaar geleden werd de eerste editie van The Vibe of The Future Festival georganiseerd: een innovatie- en inspiratiefestival op Noviotech Campus. Nu groeit het festival door en zet het samen met innovatieve bedrijven en kennisinstellingen, vanaf 21 september, een week lang een programma op verschillende locaties in de stad neer.

“We vieren met dit festival de mooie en bijzondere initiatieven die Nijmegen rijk is op het gebied van innovatie, inspiratie, wetenschap, cultuur en ondernemerschap - en de onderlinge kruisbestuivingen.”

Het programma bestaat onder andere uit de volgende onderdelen.

  1. DemoDay: Tijdens de DemoDay, vrijdag 27 september op het Erasmusplein, viert Mercator Launch zes jaar van innovatie en vooruitgang in Nijmegen. Het programma bestaat uit een investeerders-lunch, een lezing van keynote speaker Eva de Mol (CapitalT), pitches en een markt waar 30 startups hun product demonstreren en idee of bedrijf presenteren.
  2. HERO entrepreneurs: Op dinsdagavond 24 september vindt de vierde editie plaats bij de HAN University of Applied Sciences waar succesvolle en bekende ondernemers uit de regio hun verhaal vertellen aan student(-ondernemers). Dit jaar zijn dat Hidde Stolwijk (Karma Kebab) en Marco Aarnink (Drukwerkdeal & Print.com).
  3. Techniekdag: Op zaterdag 21 september kan je tijdens de Techniekdag georganiseerd door VNO-NCW in het Technovium (ROC Nijmegen) proefjes doen, leuke dingen maken, op onderzoek uitgaan, programmeren en spelen met techniek. Een publieksdag voor kinderen, ouders, leerkrachten en iedereen met interesse in techniek en technologie.
  4. InScience & LUX: Vertoning van drie korte fictiefilms op maandagavond 23 september in LUX. De films werden gemaakt voor het project TOEKOMSTBEELDEN, over de kansen en gevaren van technologische innovaties in de zorg.
  5. Innovate Meetup - This is The Vibe of the Future: Inspirerende verhalen van innovators in Health & High Tech. Leer over de nieuwste baanbrekende innovaties zoals exergaming en neuromorphic computing, donderdagavond 26 september op Noviotech Campus.
  6. CITC Innovation Day: Ook op de Noviotech Campus, een dag eerder op woensdag 25 september, een dag voor semicon professionals, TU studenten en innovators. Zij bezoeken hier lezingen van TNO, TU Delft en CITC over de laatste stand van zaken rondom halfgeleiders en fotonica. Een kennisgebied waar Nijmegen sterk in is.
  7. Opening ‘Radboud City Hub’: Deze nieuwe hub in de ‘Latijnse School’ naast de Stevenskerk maakt het onderzoek van de Radboud Universiteit toegankelijk en zichtbaar voor een breed publiek, en wordt geopend op zaterdag 28 september. 

Hilmer Thijs, directeur van Innovate en mede-organisator van de innovatieweek: “De afgelopen  jaren hebben we heel wat evenementen in Nijmegen mogen organiseren, zoals AI-meetups, Nacht  van de Ruimte en onze samenwerkingen in de creatieve sector met Schemerlicht-festival en het  Nest. We merken dat de stad enorm veel te bieden heeft op het gebied van wetenschap,  ondernemerschap en innovatie rondom Health & High Tech: dat wilden we laten zien, vieren en  verbinden met elkaar. Het is de bedoeling dat er tijdens deze week weer nieuwe en onverwachte  ontmoetingen gaan ontstaan.”

Een innovatief palet

De afgelopen jaren heeft Nijmegen zich gepositioneerd rondom de thema’s Health & High Tech.  ‘The Vibe of the Future Festival’ is hier een aanvulling op en benadrukt tegelijkertijd de diversiteit op het gebied van innovatie wat Nijmegen te bieden heeft’, aldus Yvette Akkermans community manager Noviotech Campus. ‘In deze week leggen we actief de verbinding met kunst, creativiteit en cultuur. Dit creëert samen een mooi palet dat laagdrempelig en toegankelijk is voor talent en studenten, en tegelijkertijd iets te bieden heeft voor investeerders, ondernemers en wetenschappers die al een stapje verder zijn - zowel uit de regio als daarbuiten, en wie weet zelfs internationaal.” 

Investeerders & startups

Wat kun je precies verwachten tijdens deze innovatieve week in september? Een van de  onderdelen is een DemoDay met de demonstraties van startups van de Radboud Universiteit en de HAN. Florine Dams, projectleider bij Mercator Launch: “Tijdens de DemoDay zullen meerdere startups hun producten en innovaties laten zien op het Erasmusplein, het hart van de Heijendaal Campus. Een interessante kans voor iedereen die ook overweegt om te gaan ondernemen, maar ook voor investeerders om direct in aanraking te komen met high-potential startups. Voorafgaand is er ook een invite-only lunch waarbij investeerders juist voor de startups zullen pitchen in plaats van andersom.”

Nieuwe ontmoetingen

De gemeente Nijmegen zet in op verbinding en trots, en daarbij hebben volgens wethouder John Brom de  verschillende krachten in de stad elkaar hard nodig: “Met dit festival willen we de krachten in de stad verder bundelen tussen het bedrijfsleven en onze kennisinstituten, tussen verschillende economische sectoren, tussen jong en oud. Het programma laat zien wat Nijmegen allemaal te bieden heeft op het gebied van innovatie en geeft ruimte voor nieuwe ontmoetingen. Hopelijk leidt het tot mooie nieuwe kansen voor inwoners, studenten, ondernemers en werkenden in onze stad.”

Bekijk het hele programma

Aftermovie vorige editie - Vibe of the Future 2022