Bezoek de Health & High Tech Lounge tijdens de Vierdaagse

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Naast als stad van de Vierdaagse(feesten) staat Nijmegen ook bekend als dé Health & High Tech hotspot van Nederland. Wist jij dat je jouw smartphone het niet doet zonder een chip uit Nijmegen? Dat Nijmeegse wetenschappers deeluitmaakten van het team dat de eerste foto's van het zwarte gat in de ruimte hebben gemaakt? En dat we in onze stad gaan bouwen aan de krachtigste MRI-scanner van de wereld?

Tussen het feestgedruis kun je dit jaar, bij de Health & Hightech lounge op het Mariënburgplein, terecht om even lekker te chillen en tot rust te komen. Tegelijkertijd ontdek je verhalen van innovatieve Nijmeegse kennisinstellingen en bedrijven en leer je de stad op een andere manier kennen! Er zijn op zaterdag 15 juli en zondag 16 juli ook mini-colleges van wetenschappers en bedrijven.

De Health & High Tech Lounge is een initiatief van de Radboud Universiteit, de Noviotech Campus, Byondis, NXP, Nexperia, het Radboudumc en de gemeente Nijmegen.

Programma

Zaterdag 15 juli 16.30-17.00 uur

Dr. Jeroen Janssen, Universitair hoofddocent Analysical Chemisty & Chemometrics bij de Radboud Universiteit

Titel: Ons plastic afval in een nieuw licht

Elk molecuul heeft een eigen, unieke kleur. Dat is een kleur die wij niet noodzakelijk kunnen zien, maar wel een die we kunnen meten. Zo kunnen we door de kleur van ons afval te meten, met nieuwe "spectroscopische" apparatuur, heel erg snel en heel erg nauwkeurig de plastic berg in ons huishoudelijk afval in kaart brengen. Dat kan zelfs zo snel, dat we verschillende soorten plastic van elkaar kunnen onderscheiden en sorteren op een lopende band. Door deze technologische doorbraak kunnen we onze grote plastic afvalberg scheiden in kleinere bergjes, die we kunnen recyclen naar grondstof voor nieuwe plastic materialen. Kleur is daarmee de sleutel tot duurzaamheid!

 

Zaterdag 15 juli 17.00-17.30 uur

Dr. Hugo Touw, Intensivist van het Radboudumc

Titel: Hoe we minder afval na een operatie overhouden

In ziekenhuizen worden veel materialen slechts één keer gebruikt en daarna weggegooid. Zo levert één openhartoperatie 27 kilo aan afval op. En in de 24 uur erna komt er nog zo’n 5 kilo bij. Dat kan en moet anders, vond Hugo Touw, intensivist van het Radboudumc. Wat van die enorme berg kunnen we achterwege laten, hergebruiken of vervangen door duurzamere materialen? Alleen door goed onderzoek komen we hierachter. En kunnen we die afvalberg verkleinen.

 

Zaterdag 15 juli 17.30-18.00 uur

Drs. Anouk Tosserams, arts-onderzoeker van het Radboudumc (Donders Instituut)

Titel: Hoe mensen met Parkinson door creatieve ‘trucs' beter kunnen lopen

Lopen is iets waar we normaal gesproken niet echt over na hoeven te denken: dat doen we op onze ‘automatische piloot’. Bij mensen met de ziekte van Parkinson is dit niet zo vanzelfsprekend. Bij hen doet die automatische piloot het niet meer goed, waardoor het lopen moeizamer gaat. Gelukkig zijn er een aantal ‘trucs’ die mensen vaak zelf ontdekken om tóch vooruit te komen: bijvoorbeeld lopen op het ritme van muziek, huppelen, of de bewegingen van een ander nadoen. Hoe kan dat nou? Anouk Tosserams, arts-onderzoeker binnen het Radboudumc (Donders Instituut) zocht het uit.    

 

Zaterdag 15 juli 18.00 – 18.30 uur

Roy Kanjanapornpreecha en Bram Hesselink, Nexperia

Titel: The Chip Generation

Chips zijn onlosmakelijk verbonden zijn met ons dagelijks leven. Roy Kanjanapornpreecha (Supply Chain Manager) en Bram Hesselink (Principal Process Engineer) van Nexperia nemen je mee in hoe recente innovaties de toekomst kunnen verbeteren.

 

Zondag 16 juli 16.30-17.00 uur

Prof. Dr. Geert Litjens, hoogleraar AI van het Radboudumc

Titel: AI als multi-specialist in de zorg

Artificial intelligence (AI) is niet meer weg te denken uit de Nederlandse gezondheidszorg. Met behulp van AI-algoritmes monitoren we patiënten op de IC en beoordelen we foto’s in het screeningsprogramma voor borstkanker. Deze AI-systemen hebben één ding gemeen: het zijn allemaal hyperspecialisten op een heel klein gebied. De toekomst is anders wat betreft Geert Litjens, hoogleraar AI aan het Radboudumc. AI wordt de radioloog, patholoog en oncoloog ineen. Met AI als multi-specialist leren we van álle data over een ziekte. Zo kunnen we patiënten veel nauwkeuriger helpen.

 

Zondag 16 juli 17.00 – 17.30 uur

Dr. Luca Consoli, universitair hoofddocent – Institute for Science in Society

Titel: Wat is artificial intelligence?

Kunstmatige Intelligentie is steeds meer aanwezig in ons dagelijks leven. Maar: wat is dat precies? Wat kunnen we ermee en wat niet? En wellicht nog belangrijker: wat willen we ermee en wat niet? Wie heeft hierover zeggenschap?

 

Zondag 16 juli 17.30 -18.00 uur

Prof. Dr. Charles Timmermans, hoogleraar High Energy Physics van de Radboud Universiteit

Titel: Zonnestralen en andere straling uit het universum

Wist je dat de zon superheet is? De zon kan wel 150 miljoen graden worden en spuwt enorme hoeveelheden gas de ruimte in. Gelukkig houdt de atmosfeer veel warmte en UV-straling van de zon tegen, anders was het voor de mens niet mogelijk op aarde te overleven. 

In het universum is de zon eigenlijk maar een kalme ster. Er zijn namelijk bronnen die nog veel meer straling de ruimte in slingeren, met een energie die veel groter is dan wat de zon produceert. In deze lezing vertelt Charles Timmermans van de Radboud Universiteit hoe de zon werkt, wat de andere stralingsbronnen in het universum zijn en wat het effect van deze straling is op de aarde en op mensen.

 

Zondag 16 juli 18.00-18.30 uur

Prof. Dr. Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie van het Radboudumc en onderzoeksleider van het jaarlijkse Vierdaagseonderzoek

Titel: Vijftien jaar Vierdaagseonderzoek

Bijna iedereen kan de Vierdaagse lopen, de eerste dag is voor de wandelaars het zwaarst en de lichaamstemperatuur van de lopers stijgt met ongeveer 1 graad. Dit en meer weten we door het jaarlijkse Vierdaagseonderzoek van het Radboudumc, dat dit jaar voor de 15e keer plaatsvindt. We lopen met Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie en leider van het onderzoek, langs de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen 15 jaar. Ook vertelt ze hoe het onderzoek dit jaar terugkeert naar waar het allemaal begon: het hart, de vochtbalans en de lichaamstemperatuur.

Dit vind je misschien ook interessant...