Moving Futures: 4 vragen aan theatermaker Tim Hammer
Van donderdag 16 t/m zaterdag 18 mei strijkt het reizend dansfestival Moving Futures neer in Nijmegen. In LUX zie je drie avonden lang dansvoorstellingen van jonge dansmakers die het experiment niet schuwen. Bovendien is er een randprogramma met verrassende pop-up performances, dansfilms, live poëzie, nagesprekken en lezingen. Voor Moving Futures hoef je dus geen dansliefhebber te zijn: iedereen met een interesse in kunst en cultuur kan zijn hart ophalen.
Mens vs. Machine - Tim Hammer & de Arnhemse Meisjes
Poppenspeler en theatermaker Tim Hammer toont op donderdag 16 mei om 21:30 de performance Mens vs. Machine. Tim deed bij productiehuis De Nieuwe Oost onderzoek naar robots, menselijke beweging en dans. Want hoe creëer je bezieling in een robot? Hij concludeerde: door de gebreken van een robot (in spraak en beweging) tot karaktereigenschappen te maken, kunnen we er sympathie voor voelen.
Tijdens Mens vs. Machine zal Tim samen met een danser van dansgroep de Arnhemse Meisjes, schrijver Martin Rombouts, de robot en het publiek onderzoeken wat een beweging natuurlijk maakt. Daar moeten we meer van weten! Vier vragen aan de poppenspeler:
Waarom vind jij werken met robots zo interessant?
Ik vind de menselijke drang om zichzelf na te maken uitermate interessant. We zijn daar al sinds de prehistorie druk mee: van kleine beeldjes tot gigantische standbeelden. Allemaal middelen om naar onszelf te kunnen kijken, te kunnen reflecteren op wie of wat we nou eigenlijk zijn. Om complexere vragen te stellen over het mens-zijn, zoals 'hoe beweeg ik, hoe spring ik, hoe vecht en sterf ik', zijn we bewegende poppen gaan maken. Met de technologie van nu kunnen we poppen maken die autonoom bewegen en reageren op wat we zeggen, oftewel een robot.
Waarom wilde je werken met een robot en een danser?
Tijdens de residentie met de robot hebben we een dag met één van de Arnhemse Meisjes mogen werken. Ik was op zoek naar ijdelheid en schoonheid in de robot. Normaal gesproken moet een robot ons mensen de hele tijd imiteren, maar ik wilde de dingen graag omdraaien. Daarom hebben we gewerkt met de vraag: 'Wat als de robot bewegingen maakt en de danser die volgt?'
Wat gaat het publiek zien in LUX? Hoe reageert publiek op de robot? Kunnen mensen zich identificeren?
Ik wil de toeschouwers graag uitnodigen om mee te denken in dit onderzoek. Wanneer geloven ze de robot en wanneer niet? Wat is er voor deze band nodig? We gaan vragen stellen en samen associëren. Wat moet de robot doen om de kijker mee te nemen in de fantasie, in het verhaal?
Hoe zie jij de toekomst van robots in ons leven? En in de kunst?
De robot is een beeld van hoe we onszelf graag willen zien. Tegelijkertijd mag de robot de klusjes opknappen waar wij ons als mensen te goed voor voelen. We moeten ons dus afvragen: wat willen wij eigenlijk van de robot? Robots bewijzen al zeer functioneel te zijn, bijvoorbeeld als zorgverlener of rampenbestrijder, maar op het gebied van kunst hebben we nog de kans om vragen te stellen over de robot. Wat verlangen wij nou eigenlijk van de robot, en daarmee van onszelf?
Randprogramma
Iedere festivaldag zal Nijmeegse Stadsdichter Wout Waanders live-dichten. Hij maakt tijdens de voorstelling notities van wat er gebeurt op het podium, maar ook in het publiek. Wat maakt de dans los? Na afloop van de voorstelling hoor je zijn poëtische impressie. Samen met Cinedans is er een verrassend en spraakmakend filmprogramma. Ook zie je verschillende pop-up performances van Nijmeegse dansscholen ID Dance en Flex Dansstudio.
Moving Futures Nijmegen is een samenwerking tussen LUX Nijmegen, De Nieuwe Oost en Moving Futures. Dansfestival Moving Futures wordt geïnitieerd door vijf Nederlandse danshuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en De Nieuwe Oost.
Portetfoto: Erik Franssen