Het Plastival: veel cultuur en weinig plastic

| Leonie Modderkolk

Afgelopen zondag ging het Plastic Monster-schip van Green Peace aan wal in Nijmegen, tijdens het Plastival: een gratis festival vol lezingen, workshops, films, kunst en muziek, en dat alles zónder wegwerpplastic. Behalve op het Plastic Monster-schip: daar staat een reusachtig kunstwerk van plastic afval.

De Rijn is een van de meest door microplastics vervuilde rivieren ter wereld: het oppervlaktewater van de rivier bevat gemiddeld 892.777 microplastic-deeltjes per vierkante kilometer. Tijdens de Plastic Monster Ship Tour vaart Green Peace als protest tegen de vervuiling de Rijn op. Met een gigantisch monster van plastic aan boord, willen ze grote multinationals aansporen om de productie van wegwerpplastic te stoppen. Green Peace brengt ze het Plastic Monster terug dat ze hebben gecreëerd. 

Vorige week werd eerste Monster bij Unilever in Rotterdam afgeleverd. De volgende stop van het Plastic Monster-schip (via een kleine omweg over de Waal) is Nijmegen! Zondag werd het Labyrinth aan de Waalkade omgetoverd tot een zonnig festivalterrein voor een wereld zonder wegwerpplastic. Op het Plastival werd het Plastic Monster per schip feestelijk het land uitgetrapt. Bovendien werd bekend gemaakt waar het laatste Plastic Monster via de Rijn naartoe gaat: naar Nestlé in Zwitserland. Nestlé produceert jaarlijks 1,7 miljard kilo plastic.

 

Plastic Pöezie en Zero-Waste Tandpasta

Als je rondloopt op het Plastival, ervaar je even hoe een plasticvrije wereld eruit zou kunnen zien. Kinderen maken hun eigen Zero-Waste Tandpasta, drankjes worden geserveerd in herbruikbare glazen en op de plasticvrije markt zijn uitwasbare luiers te koop. Helaas heb ik de Therapie voor je Klimaatdepressie net gemist.

Kunstenaar Merijn Tinga, de ‘Plastic Soup Surfer’, vertelt over zijn zelfgebouwde surfboard van plastic afval, waamee hij de zee op ging om aandacht te vragen voor de vervuiling van rivieren en oceanen. Kloosterkino en Go Short vertonen korte films, dichters brengen Plastic Poezië, filosofen reflecteren op de problematische relatie tussen mens en plastic. Aan boord van het Green Peace-zeilschip de Beluga II is het publiek welkom voor een tentoonstelling over plasticvervuiling.

Broodbier en ananasleer

Overal op het festivalterrein ruik je de versgebakken broodjes van Jorrit de Streekbakker. Dat lokt tot een rondje over de plasticvrije markt. Een kleine greep uit het aanbod: tandenborstels van bamboe, houten speelgoed, herbruikbare boterhamzakjes, gepimpte tweedehands meubels, Broodbier (je raadt het al, bier gemaakt van overgebleven brood, in een glazen flesje uiteraard), en vegan tassen van ‘ananasleer’, gemaakt van vezels uit ananasbladen.

Last van Fear of Missing Out? Green Peace heeft gelukkig een vlog gemaakt op het Plastival, zodat je de plasticvrije sfeer nog even kan proeven.

Plasticdieet

Ik ga naar huis met een kleurrijke boodschappentas van gerecyclede stof, én met een vergroot geweten over wegwerpplastic. Aangezien bijna alles is verpakt in plastic, lijkt me het enorm moeilijk om plasticvrij te leven. Het Plastival bewijst echter dat het niet onmogelijk is. Ik moet dus de waarheid onder ogen zien: ik moet op plasticdieet.

Wil je weten hoe de Plastic Monster Ship Tour verder gaat? Hier volg je de schepen van Green Peace: 
https://www.greenpeace.org/nl/acties/plasticmonster/


Headerfoto en vlog: Green Peace

Dit vind je misschien ook leuk