4x Keti Koti vieren in Nijmegen
Met Keti Koti, wat 'verbroken ketenen' betekent, herdenken we dat op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Verschillende culturele organisaties in Nijmegen besteden aandacht aan deze belangrijke dag. Waar en hoe? Wij geven je tips!
Er is mogelijk nóg meer leuks te doen en te beleven in Nijmegen tijdens Keti Koti. Houd dit artikel dus in de gaten voor updates!
1. Keti Koti/Kadena Kibra Festival
Locatie: De Achtertuin
Op zondag 30 juni organiseert The Mansion in samenwerking met Stadsschouwburg Nijmegen, Concertgebouw de Vereeniging, Lindenberg Cultuurhuis en De Achtertuin een gratis toegangekelijk festival waarmee het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in Nijmegen wordt afgesloten. Van 14.00 tot 22.00 uur kun je op het NYMA-terrein terecht voor uiteenlopende voorstellingen en activiteiten. Daarnaast kun je genieten van heerlijke Surinaamse hapjes.
Meer info2. Keti Koti Herdenking
Locatie: Stadhuis Nijmegen
Op zondag 30 juni organiseert Stemmen uit Nijmegen (SuN) aan de vooravond van Keti Koti opnieuw een Lezing en Herdenking die in het teken staat van de afschaffing van de slavernij in het Stadhuis van Nijmegen. Met gastsprekers, kunst, muziek en een traditionele ceremonie wordt het herdenkingsjaar rond de afschaffing van de slavernij in Oost en West op waarde wijze afgesloten. De plechtigheid begint om 15.00 uur in de Raadzaal.
Gezien het beperkt aantal plaatsen is aanmelden voor de ceremonie verplicht. Dit kan tot uiterlijk 25 juni door een mail te sturen naar stemmenuitnijmegen@gmail.com.
3. Lezing Stemmen uit het Verleden
Locatie: Bibliotheek Mariënburg
In de aanloop naar Keti Koti neemt presentator en podcastmaker Winston Brandon je op dinsdag 25 juni mee op reis door de geschiedenis in zijn interactieve lezing Stemmen uit het Verleden. Hierbij maakt hij gebruik van persoonlijke verhalen, indrukwekkende artefacten, historische documenten en visuele kunst. De complexiteit en de menselijkheid van het slavernijverleden worden op een unieke manier onthuld. Ook wordt er uitgebreid ruimte geboden voor vragen en gesprekken. Praat je mee?
De lezing is gratis te bezoeken, maar je krijgt op locatie de mogelijkheid om te betalen wat je de lezing waard vindt.
4. Film & Gesprek: Sombra di Koló (Shadow of Color)
Locatie: LUX
Onder leiding van moderator Nadine Robertus presenteert LUX een programma waarbij stil wordt gestaan bij de raciale ongelijkheid die ten gevolge van het koloniale verleden van Nederland nog steeds pijnlijk aanwezig is in onze samenleving. Het programma bestaat uit spoken word en dans performances, waarna de film Sombra di Koló/Shadow of Color van Angela Roe wordt vertoond. Na afloop van de film kun je in een open gesprek napraten over het onderwerp van de documentaire: het taboe op kleur. Als bezoeker word je uitgenodigd om na te denken over de impact van kleur in jouw eigen leven, dat van anderen en in de maatschappij.