Thomas van Luyn heeft spijt van de storm
Er waren terechte excuses voor de slavernij. Voor de ‘politionele acties’ in Indonesië, na de Tweede Wereldoorlog. En nu is het tijd voor een verontschuldiging voor de Beeldenstorm in 1566; toen de protestanten de Lage Landen doortrokken om de katholieke kerken te strippen. Uitgerekend Thomas van Luyn komt naar Nijmegen om spijt te betuigen. Op 27 oktober 2023 om 20.00 uur in de Stevenskerk.
Daarmee wordt (bijna) 500 jaar geschiedenis afgesloten. Ook voor de Stevenskerk. Ooit voorzien van een palet aan bonte kleuren en een interieur vol heiligenbeelden. Maar na de overname door de protestanten was de kerk leeg en witgekalkt. Alle relieken en schatten spoorloos verdwenen. Waaronder - hoogstwaarschijnlijk - ook werk van de familie Maelwael-Van Lymborch. De gebroeders Herman, Paul en Johan legden rond 1400 het fundament voor onze huidige blik op de middeleeuwen. Met hun realistische afbeeldingen van kastelen, edelen en boeren zijn ze de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Hun opdrachtgevers: hertogen en kerken.
De Stevenskerk
Ze zijn onmisbaar voor het silhouet van Nijmegen: de Stevenskerk en haar toren. Het gebouw heeft het zwaar gehad sinds de eerste ‘oplevering’ in 1272. Brand, oorlog, de Beeldenstorm. Maar elke keer krabbelde de kerk weer op, zelfs na de hevige bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het maakt de Stevenskerk een bijzonder bouwwerk met talloze verhalen in zich. Waar je terecht kan voor zowel een rondleiding als bezinning, een tentoonstelling en een concert.
Het Gebroeders van Lymborch Huis
De gebroeders Van Lymborch maakten een bliksemcarrière aan het Franse hof en werden rijkelijk beloond. Hun afbeeldingen zijn wereldberoemd, maar hun naam bleef lang verborgen. In het oorspronkelijke atelier aan de Burchtstraat in Nijmegen is hun grootste collectie ter wereld te vinden. Met het betoverende blauw en glanzende goud in opperste staat.