Speels Collectief speelt nieuwe voorstelling over betaalde intimiteit in de Lindenberg

Op 31 oktober speelt het mixed-abled theatergezelschap Speels Collectief de voorstelling LOVE ME BY THE HOUR in de Lindenberg in Nijmegen. De voorstelling, die is gebaseerd op de ervaringen van sekswerkers en hun klanten, biedt een breed beeld van wat sekswerk eigenlijk inhoudt. De voorstelling gaat gepaard met een uitgebreid randprogramma en is toegankelijk voor Engelstalige bezoekers.

Het klinkt als een fout sprookje: de vrouw die gered moet worden en het vieze mannetje. Maar nog altijd is dat het dominante beeld van sekswerkers en hun klanten in onze maatschappij. Door het taboe en de beperkte representatie rondom betaalde intimiteit is er maar weinig ruimte voor de diverse perspectieven van de mensen die zélf deel uitmaken van de wereld van sekswerk. Een wereld die – zoals zij weten – allesbehalve in één beeld te vangen is.

Gebaseerd op de ervaringen van sekswerkers en hun klanten ontvouwt zich in de voorstelling LOVE ME BY THE HOUR een veel breder beeld van sekswerk. Voorbij het cliché van het rode licht, richten we de spotlight op degenen voor wie intimiteit – om welke reden dan ook – een kwestie van vraag en aanbod is. Met rode oortjes, maar zonder schaamrood op de wangen, is deze muzikale bewegingsvoorstelling een ode aan de vele vormen van betaalde intimiteit.

Interviews met sekswerkers en klanten

Om de voorstelling te kunnen maken, heeft Speels Collectief interviews gehouden met sekswerkers en klanten over hun ervaringen. Deze ervaringen vormen de basis van de voorstelling. Sommige sekswerkers en klanten spelen ook mee in de voorstelling, zoals Lisette Mepschen. Zij richt zich als sekswerker vooral op mensen met een lichamelijke beperking, mentale problemen en een laag zelfbeeld, die weinig seksuele ervaring hebben, zoals de Volkskrant schrijft.

Randprogramma

Voor het eerst heeft Speels Collectief een uitgebreid randprogramma bij een voorstelling. Zo kunnen bezoekers van LOVE ME BY THE HOUR ook de bijbehorende expositie bezoeken. Hierin zijn verschillende onderdelen te beleven:

  • De audio-installatie The work of subjectification (2021) over mannen en mannelijkheid van kunstenaar Pennie Key.
  • Een foto-expositie van Reimagining Sex Work. Deze expositie laat je kennismaken met alle aspecten van het leven van mensen uit de sekswerkindustrie om stereotype beeldvorming (die vaak gepaard gaat met een negatieve bijsmaak) tegen te gaan.
  • De Educatieve Tafel met allerlei informatie over sekswerk, waaronder een boek over Lisette Mepschen en een mediagids van Reimagining Sex Work.

Na de voorstelling vindt het panelgesprek Let’s talk about sex work plaats, waarin een breder beeld wordt geschetst van de relatie tussen sekswerker en klant. Het panel bestaat uit een aantal experts en ervaringsdeskundigen uit het vak.

Toegankelijkheid

Speels Collectief wil dat zoveel mogelijk mensen LOVE ME BY THE HOUR kunnen bezoeken. Het gezelschap houdt zich daarom niet alleen bezig met de toegankelijkheid voor de performers, maar ook voor het publiek. Bij de première is er Engelse boventiteling, zodat de voorstelling ook toegankelijk is voor Engelstalige bezoekers.

LOVE ME BY THE HOUR is op 31 oktober te zien in De Lindenberg. Tickets zijn te bestellen via de website. Na de voorstelling vindt het panelgesprek 'Let’s talk about sex work' plaats. Daarnaast kun je de bijbehorende expositie bezoeken, bestaande uit o.a. de audio-installatie 'The work of subjectification' (2021) van kunstenaar Pennie Key en de foto-expositie van 'Reimagining Sex Work.'

Dit vind je misschien ook leuk…