Schrijfwedstrijd Valkhof Museum: drie winnaars brengen verhaal 'Loden Lady' tot leven

Het Valkhof Museum daagde het publiek deze zomer uit om hun fantasie over het verhaal van de 'Loden Lady', de Romeinse vrouw die begraven was in een loden kist, op papier de vrije loop te laten. De deelnemers waren vrij in vorm en perspectief. Een vijfkoppige jury koos op 14 september, de 25e verjaardag van het museum, niet twee maar drie winnaars. Uit ruim 90 inzendingen zijn de winnaars: Myrthe Schrama (11 jaar), Christian Kicken (29 jaar) en Martine Peters van Ton (42 jaar). De verhalen en het gedicht zijn vanaf nu te lezen op de website van het museum.

Wat is het verhaal van de 'Loden Lady'?

Vlak voor de zomervakantie schreef het museum in Nijmegen een wedstrijd uit over misschien wel de bekendste Romeinse inwoonster van de stad. In 2001 werd zij ontdekt bij graafwerkzaamheden in de Burchtstraat. De vrouw was begraven in een sarcofaag van lood, een zeldzaam en kostbaar materiaal. Ze kreeg daarom al snel de bijnaam 'Loden Lady'. Velen gingen ervan uit dat dit een welgestelde dame moet zijn geweest, maar dat beeld wankelt door nieuw onderzoek van de Gemeente Nijmegen. Haar botten en een zijde van haar gebit blijken flink te zijn afgesleten.

Dat roept de vraag op: wie was deze 'Loden Lady'? Was ze rijk, of was ze misschien in dienst als werkster bij rijke mensen? Hoe leefde ze? Van wie heeft ze gehouden? Het museum en De Gelderlander riepen mensen op, middels de schrijfwedstrijd Verhalen in Lood, het verhaal van de dame in te vullen en hun fantasie de vrije loop te laten. Vrij in vorm en perspectief, zijn ruim 90 jongeren en volwassenen in de (digitale) pen geklommen.

Drie categorieën

De vijfkoppige jury bestond uit deskundigen op het gebied van geschiedenis en schrijven: Emilie Moolenaar (Bibliotheek Gelderland Zuid), Katja Zee (Gemeente Nijmegen), Marenne Zandstra (Valkhof Museum), Myrna Eppings (Wintertuin) en Pauline Jansen (Gemeente Nijmegen). Na het lezen van de sterke en veelzijdige inzendingen, besloten zij dat een extra categorie voor poëzie, naast de jeugd- en volwassenencategorie, onmisbaar was.

'Niemand is echt ooit dood'

Het verhaal van Myrthe Schrama (11 jaar, Hoofddorp), Lief dagboek, wint in de categorie onder 16 jaar. De jury noemt haar 'een jonge Dan Brown' en benadrukt de originele vorm en haar unieke kijk op het verleden.

Christian Kicken (29 jaar, Nijmegen) wint in de categorie boven 16 jaar met zijn verhaal KAMER ST. ANNA – WIJ ZOEKEN EEN NIEUWE WALLY!. Hierin trekt Christian de Loden Lady naar het heden: een hospiteeravond voor een studentenkamer. De jury vindt zijn verhaal het 'meest vermakelijk' en prijst de originele invalshoek, inclusief de studententaal.

Martine Peters van Ton (42 jaar, Nijmegen) wint in de extra poëziecategorie met haar gedicht Dit weten we wel. De jury ervaart de sfeer als 'licht en zacht' en prijst haar sublieme manier waarop ze een brug slaat tussen het toen en nu. De drie winnaars ontvangen elk 100 euro boekentegoed en worden binnenkort officieel bekroond in het museum.

Benieuwd naar de verhalen van Myrthe, Christian en Martine? En de reactie van de jury? Je leest het op valkhofmuseum.nl/schrijfwedstrijd.

Dit vind je misschien ook leuk...