Roze woensdag 2024: een kleurrijk programma!

Feesten en lopen in het roze: het is inmiddels een traditie tijdens de Nijmeegse 4Daagse en de Vierdaagsefeesten. Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting Roze Woensdag vragen jaarlijks tijdens de woensdag van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Op diverse podia van Vierdaagsefeesten vind je een feestprogramma met kleurrijke artiesten. Daarnaast organiseert Stichting Roze Woensdag met vele partners een programma dat gericht is op specifieke groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap.

Zichtbaarheid

Dit jaar wordt er nog meer aandacht besteed aan zichtbaarheid. Naast de Pride Walk zijn er dit jaar nieuwe onderdelen opgenomen in het programma. Op Kelfkensbos Festival staan het Roze Stemhokje en iedereenmagzoenen. Bij het Roze Stemhokje kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden over bijvoorbeeld gelijke rechten voor gezinnen die uit meer dan twee ouders bestaan en of rechten van LHBTIQA+-ers wel in het politieke debat thuishoren.

De bedoeling van het stemhokje is om de deelnemer te laten nadenken over verschillende onderwerpen met als overkoepelend thema ‘Wat vind ik nu echt van LHBTIQA+?’ Bij iedereenmagzoenen kun je op foto: “Doe mee en laat zien van wie je houdt, want liefde is van ons allemaal.” In de Stevenskerk staat van 15 t/m 21 juli de expositie Taboe Tabee. Deze expositie bestaat uit 6 verhalen van 7 mensen die queer moslim zijn. Wat kunnen zij ons vertellen over hun cultuur, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit? En bovenal, wat kunnen we van deze mensen leren?

Vierdaagsefeesten podia

Bijna elk podium heeft een speciale programmering in teken van Roze Woensdag. Een feest voor iedereen. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor gayrights. Met diverse deelnemende podia en afterpartys is er voor elk wat wils. Op Roze Woensdag vieren we onze vrijheden, maar staan we ook stil bij de verbetering op het gebied van de maatschappelijke en wettelijke acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap.

"Bij de Vierdaagsefeesten draait het om verbinding en samen vieren. We willen een omgeving creëren waarin iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Niet alleen op Roze Woensdag, maar gedurende alle zeven dagen vragen we aandacht voor diversiteit en inclusie. Dat is waar de Vierdaagsefeesten al jaren bekend om staan. Elk podium draagt bij aan deze missie, zodat we samen een feest kunnen vieren waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt," vertelt Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten.

Specifieke programma’s

Stichting Roze Woensdag richt zich op de inhoudelijke programmering voor specifieke doelgroepen. Speciaal voor regenboogsenioren is er een programma in het Roze Huis met onder andere een muzikaal optreden en een presentatie over de roze Nijmeegse geschiedenis. Er is voor jongeren een programma in en rond het Mariënburgplein: Roze Woensdag Jong! Deze is samengesteld door een jongerenredactie vanuit Bibliotheek Mariënburg.

Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+ers met een (licht) verstandelijke beperking samen om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de wandelaars aan te moedigen. Dit wordt ook gedaan door Cocktail. Cocktail is een maatjesproject voor LHBTIQ+ vluchtelingen. Het doel van het project is om sociaal contact te bieden en daarmee het sociaal isolement van deze groep te doorbreken.

Samen vieren

Arianne de Bruin, projectleider van Roze Woensdag: “Roze Woensdag vieren we met z’n allen. Dit doen we door samen, hetero, homo, transgender of wie dan ook, een feest te bouwen. Stichting Roze Woensdag nodigt iedereen uit om deze dag in het roze te lopen en te feesten, want hiermee toon je solidariteit aan de LHBTIQ+ gemeenschap. We vieren wat we bereikt hebben en staan stil bij wat er nog te doen is op dit vlak.”

Het complete programma van Roze Woensdag vind je hier en in de app van Vierdaagsefeesten. Meer informatie over Stichting Roze Woensdag en de inhoudelijke programmering op www.rozewoensdag.nl.

Misschien ook interessant...