Radboud Erfgoed presenteert nieuwe mini-tentoonstelling Vogelvreugd
Vanaf 9 januari presenteert Radboud Erfgoed een mini-tentoonstelling over vogels in en om Nijmegen in het Valkhof Museum. De presentatie in de terugkerende Radboud Erfgoed ladekast werpt licht op vogels die verdwijnen, nieuwkomers in de stad en soorten die zich hebben aangepast aan het bruisende stadsleven.
Groen licht voor 6 dagen per week open
Het Valkhof Museum verbouwt. Tot en met 2025 huist het museum in een pop-up locatie aan het Keizer Karelplein, in het voormalige ABN AMRO gebouw. Om ook in de weekenden open te kunnen zijn moesten er aanvullende afspraken gemaakt worden (o.a met betrekking tot beveiliging). Het is nu gelukt om dit te realiseren. Met de verruiming van de openingstijden kan het museum aan een breder publiek een gastvrij welkom bieden.
Vogels, de wetenschap en de kunsten
Tijdens de lockdowns ontdekten veel mensen de natuur in hun directe omgeving en daarmee ook de fascinerende wereld van vogels, hun zang en hun gedrag. Aandacht en liefde voor vogels hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver in het verleden. In de kunsten symboliseren de gevleugelde dieren vrijheid en vreugde, maar juist ook hun tegenpool: de gekooide vogel, droefheid. Door de eeuwen heen worden ze bestudeerd, beschreven en afgebeeld. In deze presentatie toont de Radboud Universiteit vogels in en rond Nijmegen: de meesten zijn nog steeds te spotten, andere zijn inmiddels bedreigd of zelfs verdwenen. Er worden opgezette vogels uit de onderwijscollectie van biologie getoond, en ook gedetailleerde oude prenten uit bekende werken zoals de Nederlandsche Vogelen (1770-1829).
De mini-tentoonstelling in de Radboud Erfgoed ladekast nodigt uit tot snuffelen. Zo kom je meer te weten over onderzoek naar vogels; de nieuwkomers in de stad, de bedreigde soorten en de vogels die er in slagen om zich aan te passen aan hun leefomgeving. Trek de ladekast open en verrijk je kennis over onder andere de regionale huismus, scholekster en halsbandparkiet. Een bezoekje aan de mini-tentoonstelling is een goede voorbereiding voor de vogeltelling eind januari. Wie weet spot jij de opvallende kruisbek of een brutaal roodborstje.
Samenwerking Radboud Universiteit en Valkhof Museum
De Radboud Universiteit en het Valkhof Museum werken structureel samen en dragen samen bij aan de wisselwerking tussen de kunsten en de wetenschap. Door ontmoetingen, toenadering en verdieping van discussies slaan de beide instellingen gezamenlijk een brug naar de samenleving. In de terugkerende Radboud Erfgoed ladekast laat de universiteit de bezoekers van het museum telkens een ander stukje van de universitaire collectie zien.
Voor deze tentoonstelling werkt Radboud Erfgoed samen met Sovon en Healthy Landscape (Radboud Universiteit).