POPOP haalt spraakmakend performance art evenement “Dear Shapes in Space” naar Nijmegen

Op 30 november zal het performance art event "Dear Shapes in Space" voor het eerst in Nijmegen te zien zijn. Dit bijzondere evenement markeert POPOP's allereerste Performance Night in de stad. Meer dan tien jonge en gevestigde performance- kunstenaars uit heel Nederland zullen in deze ruim twee uur durende performance ‘opera’ simultaan hun visie op de toekomst presenteren.

Deze editie van "Dear Shapes in Space" van Jessica van Deursen is de vijfde op rij. De afgelopen jaren, doceerde Van Deursen de kunstdiscipline performance art aan jonge kunststudenten van verschillende kunstacademies en autodidacte makers. Van Deursen presenteerde deze nieuwe generatie performers tijdens steevast drukbezochte performance avonden. Jaarlijks trok het evenement ruim 200 bezoekers. "Uniek voor deze kunstdiscipline, die het verdient om als een op zichzelf staand ambacht gepresenteerd te worden," stelt Van Deursen. Dat is dan ook wat er te zien is tijdens "Dear Shapes in Space": een waaier aan verschillende verschijningsvormen van performance art.

Tijdens deze vijfde editie, putten de kunstenaars inspiratie uit het boek Earth Emotions van ecofilosoof Glenn Albrecht. De performers tonen hun visie, wensen en betogen voor de toekomst middels diverse media als beweging, audiovisuele installaties, spoken word en duurperformances. "De kracht van kunst om de toekomst vorm te geven zoals we willen dat het wordt, is enorm: kunst heeft het vermogen om dat wat nu nog ongewis is, voor te schetsen en alvast beleefbaar te maken, als eerste stap in de realisatie ervan. Performance art is belevingskunst en dompelt je compleet onder in nog niet bestaande werelden, zoals geen ander kunstmedium dat kan en is daarom een zeer relevant, scheppend en krachtig activistisch middel," Legt curator Jessica van Deursen uit.

Eerste Performance Night in Nijmegen

POPOP haalt dit evenement naar Nijmegen om performancekunst zichtbaarder te maken en een podium te bieden aan dit vaak onderbelichte medium. Met de eerste Performance Night in Nijmegen brengt POPOP de veelzijdigheid en kracht van performancekunst onder de aandacht, en draagt bij aan de groei en erkenning van deze kunstvorm in Nederland. Performancekunst biedt unieke mogelijkheden voor experiment en interactie, en POPOP ziet het als haar missie om dit te ondersteunen.

Met Jessica van Deursen als gerenommeerd kunstenaar en curator, maakt POPOP een sterke start. Haar expertise en nationale bekendheid tillen het evenement naar een hoog artistiek niveau. Jessica's betrokkenheid helpt niet alleen om performancekunst op de kaart te zetten, maar ook om een breed en divers publiek te bereiken, wat perfect aansluit bij de missie van POPOP. 

De Performance Night vindt op 30 november plaats in en rond de St. Jacobskapel én het monumentale pand van het Internationale Drawing Center, aan de Papengas 6 in Nijmegen. Het evenement wordt gepresenteerd door POPOP en wordt gecureerd door performancekunstenaar Jessica van Deursen.

Dit vind je misschien ook leuk…