Pop-up bos uit Nijmegen krijgt wortels in de Biesterhof

Eerst stond hij op het Linnaeusplein op de campus van de Radboud Universiteit en daarna op het Marienburgplein bij LUX: het pop-up bos. Aanleiding was het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee, dat op 9, 10 en 11 juni plaatsvond in LUX. Het doel van het bos was enerzijds om te laten zien wat vergroening met een stedelijke omgeving doet en anderzijds om mensen dichter bij de natuur te brengen. Op zaterdag 2 december worden de bomen geplant in de Biesterhof.  

De Biesterhof in Duffelt, buiten Millingen a/d Rijn, is een regeneratieve burger boerderij op 25 hectare grond. Het perceel is eigendom van Land van Ons, de burgercoöperatie die werkt aan herstel van landschap en biodiversiteit. Zij verpachten grond aan boeren die natuurvriendelijk willen werken. In totaal worden er op zaterdag 2 december 22 volwassen bomen geplant in de vruchtbare rivierklei van de Biesterhof. Tot die tijd staan de bomen nog in de bakken waarmee ze op het plein stonden. Tijdens het anderhalf uur durende feestelijke programma is er onder andere een mini-college over biodynamisch boeren, een rondleiding over de Biesterhof én een theatrale performance. 

Duurzame voedselproductie 

Met verschillende vormen van agroforestry, strokenteelt met verscheidene gewassen en de aanleg van een aaneengesloten structuur van hagen, heggen, struwelen en natuurvriendelijke oevers, wil de Biesterhof gebruik maken van de biodiversiteit en intrinsieke veerkracht van de natuur. Zo willen ze antwoorden bieden op de grote uitdagingen waar wij in onze voedselproductiesystemen, maar ook in ons dagelijks leven, mee geconfronteerd worden. De bomen zijn het beginpunt van een nieuw voedselbos. 

Op naar het Symbioceen 

Tussen 8 mei en 11 juni vonden zo’n 3000 mensen hun weg naar het pop-up bos, bestaande uit inheemse bomen en struiken. Met een variërend en gratis programma kon je in het bos elke keer wat anders ervaren: kennis, poëzie, muziek of simpelweg even tot rust komen in de groene oase. Ook konden bezoekers kennismaken met verschillende perspectieven op onze toekomst in het Symbioceen: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. Zo was er de gehele periode een expositie te zien, gemaakt door Artificial Intelligence, met beelden over de toekomst van de universiteitscampus, ondersteund door teksten van kunstenaars en wetenschappers over het Symbioceen.   

Leeg en grijs 

Inmiddels zijn de pleinen op de campus en voor LUX weer leeg en grijs. Het gemis van het pop-up bos laat zich voelen. De impact van het pop-up bos was nog veel groter dan verwacht. Heel veel voorbijgangers en bezoekers (waaronder wethouders en beleidsmakers) voelden zich verbonden met het tijdelijke bos. Veel mensen drongen erop aan dat dit permanent moest blijven staan en er werden veel gesprekken gevoerd over vergroening van het plein. 


Heb je zelf ook zin om de spade in grond te zetten en iets te doen voor de natuur? De Biesterhof is nog op zoek naar mensen die kunnen helpen bij de boomplantdagen. Meer informatie en aanmelden kan via https://www.biesterhof.nl/boomplantdagen/ 
 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk…