Performance en fietstocht vanuit Barbarossaruïne

In september komt in samenwerking met werkgroep Hortus Civitatis en de gemeente Nijmegen (Hartje Nijmegen) een interactief kunstwerk tot stand met geurende Romeinse bloemen en kruidenplanten. Op 1, 2 en 3 september start er een performance om 13.00 uur in de Barbarossa ruïne van het Valkhofpark. Na deze performance wordt ook de leporello Museum van de Romeinse Flora gepresenteerd.

Daarnaast zijn er fietstochten die vanaf de Barbarossaruïne met een bakfiets vol geurende Romeinse bloemen en kruidenplanten naar de oude binnenstad leiden. De datum van de speciale fietstochten zijn; 10, 20 en 30 september. Vertrektijd 13.00 uur.

100 jaar Radboud Universiteit

Stephan Mols, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit, departement geschiedenis, kunstgeschiedenis en oudheden Limes expert (UNESCO Werelderfgoed) fietst met de groep mee op 30 september. Tijdens de fietstocht door de binnenstad worden de geurende kruidenplanten onder speciale aandacht gebracht, door de geurende plantjes uit te gaan delen aan voorbijgangers in de binnenstad. Voorafgaand aan de fietsroute wordt 'Museum van de Romeinse Flora' gepresenteerd door beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen en zijn werkgroep. De werkgroep gaat een performance in de Barbarossaruïne laten zien. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd.

Performance en fietstocht vanuit Barbarossaruïne

Met een Museum van de Romeinse Flora' worden verschillende Romeinse bloemen en kruidenplanten in beeld gebracht en komen de bloemen en kruidenplanten centraal te staan in de beeldende kunst. Voor de performance komen verschillende Romeinse plantensoorten met Latijnse namen in beeld, die speciaal op vlaggenstof afgedrukt zijn, zodat ook de wind een speciale rol zal gaan krijgen tijdens de performance van de werkgroep.

Historische wind door de binnenstad

De wind die tijdens de fietstocht en door de kunstvlaggen zal gaan waaien, heeft ook in het verleden voor de verspreiding van de zaden van wilde bloemen en planten aan De Waal gezorgd. Bijna onzichtbaar worden de bloemenzaden in de stroming van de rivier, eeuwen lang meegenomen. Het is duidelijk dat de Romeinen het rivierenlandschap met uitzicht op de Waal vanuit de stad Nijmegen, als bijzonder strategisch uitkijkpunt van de stad hebben ervaren. Het uitzicht toonde de groei van de wilde bloemen en kruiden en de Wede planten, die nu nog steeds hier en daar in het rivierenlandschap groeien en bloeien. De Romeinen gebruikten de Wede planten om blauwe verfstoffen te winnen, die zij gebruikten om wollen stoffen te verven voor hun mantels in de wind.

Meer informatie vind je op de website van Nijmegen-Oost.

Dit vind je misschien ook leuk…