Nationaal Fietsmuseum Velorama op het Het Nijmeegs geschiedenisfestival TOEN!

Het Nijmeegs geschiedenisfestival TOEN, een initiatief van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 27 oktober, met als thema ‘schijn bedriegt’. In samenwerking met verschillende lokale organisaties biedt het festival een unieke kans om de verhalen en mythes van Nijmegen te ontdekken en te onderzoeken in hoeverre deze verhalen de waarheid bevatten, of dat de ‘schijn bedriegt’. Gedreven door de passie voor de prachtige stad Nijmegen delen zij de meest inspirerende verhalen en weetjes uit het verleden, zodat je de ervaringen van de mensen van toen opnieuw kunt beleven.

Ter gelegenheid van het geschiedenisfestival presenteert het Nationaal Fietsmuseum Velorama van 22 t/m 27 oktober een viertal rondleidingen met als thema ‘fraude op de fiets’. Tijdens deze rondleiding is er ook aandacht voor de tentoonstelling over de Rijwielbelasting, de meest gehate belasting van Nederland. Tot 1941 moest men jaarlijks belasting betalen om met de fiets de straat op te mogen. En daar waren Nederlanders absoluut geen fan van. Niet gek dus dat het belastingplaatje, dat als betalingsbewijs aan de fiets werd bevestigd, regelmatig werd gestolen of nagemaakt!

Het museum toont daarnaast de grootste collectie oude fietsen en trapvoertuigen in West-Europa en ontving onlangs een Michelin-ster. Ga mee door het museum vol verhalen waarbij dingen net wat anders zijn dan ze lijken!

Tijdens het geschiedenisfestival TOEN organiseert het museum vier speciale rondleidingen. De kosten voor deze rondleiding bedragen €8,50 per deelnemer, inclusief koffie of thee met appelgebak. Voor deelname is een museumticket verplicht, dat eenvoudig aan de deur te verkrijgen is. De rondleiding is geschikt voor bezoekers vanaf 12 jaar. Kijk voor data, tijden en aanmelden op www.toenfestival.nl.

Dit vind je misschien ook leuk…