Loden Lady ouder dan gedacht
Wie was de vrouw die eeuwenlang begraven lag in de loden sarcofaag, opgegraven in de Nijmeegse Burchtstraat? Hoe was haar leven? Nieuwe onderzoeksresultaten vertellen ons steeds meer over de 'Loden Lady' en het leven van de inwoners van Romeins Nijmegen. Gemeente Nijmegen en Valkhof Museum tonen samen de nieuwste ontdekkingen met de tentoonstelling Rijke Romeinse graven uit de Nijmeegse Burchtstraat.
In mei 2001 werden bij rioleringswerkzaamheden in de Nijmeegse Burchtstraat meerdere graven blootgelegd. Al in de Romeinse tijd liep daar een weg, waar aan weerszijden mensen werden begraven. Een van de twee ontdekte rijke graven behoorde toe aan een Romeinse vrouw uit gegoede kringen. Zij is begraven in een loden sarcofaag, een zeldzaam verschijnsel in deze regio. De vondst kreeg een thuis in het Valkhof Museum en ontving al snel de bijnaam ‘Loden Lady’. Ze groeide uit tot de bekendste inwoner van Romeins Nijmegen.
Dankzij extra beschikbaar gemaakte financiële middelen en de ontwikkeling van nieuwe onderzoekstechnieken kon er nieuw onderzoek worden uitgevoerd. Door dit uitgebreide archeologische onderzoek komen we ruim twintig jaar na de vondst nieuwe feiten over haar te weten. En het blijkt meer te zijn dan we hadden gedacht.
Nieuwe Inzichten
De tentoonstelling presenteert de resultaten van de uitwerking van de opgraving uit 2001 en de eerste resultaten van de aanvullende onderzoeken die nu zijn uitgevoerd. Bij dit nieuwe onderzoek is vastgesteld dat de het graf van de Loden Lady zo’n 100 jaar ouder is dan men aanvankelijk dacht. Het graf dateert van rond het jaar 200.
In het nieuwe onderzoek zijn ook de kist, het skelet en de meegegeven voorwerpen uitgepluisd en geanalyseerd. Het lood van de sarcofaag, de resten van textiel en goud, de glazen flesjes met spateltjes, het spiegeltje en de verschillende onderdelen van het skelet - het zijn allemaal puzzelstukken voor de archeologen. Het verhaal van de Loden Lady wordt zo beetje bij beetje verder ingevuld.
De tentoonstelling toont voor het eerst ook een tweede persoon die in de Romeinse tijd op de plek van de huidige drukke winkelstraat is begraven. Deze persoon, een man, is bijgezet in een askist van tufsteen met kostbaar glazen vaatwerk. Ook zijn graf dateert van rond het jaar 200. Zowel de kist als de in het graf meegegeven objecten zijn niet ongeschonden uit de grond gekomen, maar dankzij nauwkeurig restauratie- en conserveringswerk kan een groot deel hier toch worden getoond.
Ongoing expo
Het onderzoek zet zich voort en de tentoonstelling blijft de komende tijd groeien met presentaties van nieuwe resultaten. Zo is er onderzoek verricht op het organische materiaal dat is aangetroffen in de loden kist. Om meer te weten te komen over de herkomst van het lood is er loodisotopenonderzoek uitgevoerd, en voor meer informatie over de herkomst en het dieet van de vrouw zijn er monsters genomen voor strontium- en zuurstofisotopenonderzoek.
Uiteindelijk maken de onderzoekers op basis van DNA-onderzoek een nieuwe gezichtsreconstructie. Deze wordt getoond in het nieuwe Valkhof Museum na de verbouwing. Het loont dus om nog eens terug te komen voor de Loden Lady.