Lekker eigenwijs op het Nijmeegs Kinderboekenfeest

Op zondag 6 oktober vindt het jaarlijkse Nijmeegs Kinderboekenfeest weer plaats in de Lindenberg, met voorstellingen, workshops, een film en een heleboel verhalen. Natuurlijk zijn er ook illustratoren en schrijvers, waaronder Pieter Koolwijk, de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar. Pieter opent het Kinderboekenfeest met een eigenwijze optocht en gaat samen met het publiek verhalen verzinnen. Het Kinderboekenfeest is onderdeel van de landelijke Kinderboekenweek 2024, met dit jaar het thema ‘Lekker eigenwijs!’.

Voorstellingen en film

Eigenwijze figuren zijn er deze editie van het Kinderboekenfeest in overvloed. *Brokkejok* (4+) door Coupdeboule & Het Filiaal theatermakers onderzoekt op speelse wijze het verschil tussen fantaseren en liegen, met een voorstelling vol kleurrijke vormen en muziek. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er *FERM* van Wildpark, een visuele voorstelling over de avonturen van de temperamentvolle Ferm en zijn vriend Haai, geïnspireerd op de boeken van Tirza van Schie.

De film *Dikkertje Dap* (4+), gebaseerd op het geliefde gedicht van Annie M.G. Schmidt, vertelt het hartverwarmende verhaal van een jongen en zijn giraf. Schrijver Marc ter Horst en illustrator Tom Schoonooghe maken van huisdieren eigenwijze wezens in hun interactieve huisdierenshow (7+).

Doe-activiteiten

Ook dit jaar zijn er weer tal van workshops en andere doe-activiteiten. Schrijver en tekenaar Nicole van Brummelen leert kinderen links en rechts op een eigenzinnige manier te ontdekken met een speurtocht en tekensessie (4+). In de theaterworkshop van Theater Artemis & Sieb ten Haaf (6+) draait alles om het omgooien van regels: waarom niet een gieter als fiets gebruiken?

Bij Daan Kruijssen bouwen kinderen eigenwijze kettingreacties en de internationale gast Gary Northfield neemt de kinderen mee in de wereld van *Julius Zebra* (7+). Slangen tekenen wordt een eitje met de workshop (8+) van illustratrice en striptekenaar Esther van de Bund. Voor het verzinnen van eigenwijze verhalen (8+) is schrijver Pieter Koolwijk de aangewezen persoon.

Gratis doorlopend programma

Naast voorstellingen en workshops is er nog veel meer te doen in en om de Lindenberg. Zo zijn er meet & greets met schrijvers, kunnen kinderen hun eigen(wijze) virtuele avatar maken, lezen zonder te zien met ervaringsdeskundigen van MuZIEum, en is er een eigenwijze huisdierenexpo, waarvoor kinderen hun eigen creaties kunnen inleveren. Deelname aan dit programma is gratis.

Dit jaar vindt de 70ste editie van de Kinderboekenweek plaats van 2 t/m 13 oktober 2024, met als thema ‘Lekker eigenwijs!’ Boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en eigenwijs zijn, worden in het zonnetje gezet. Pieter Koolwijk schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk *Schatpakkers*. Hij is bekend van het boek *Gozert*, waarmee hij in 2021 een Gouden Griffel won.

Dit vind je misschien ook leuk...