LAB Oost - Nieuwe ontwikkelplek voor jeugdpodiumkunsten

LAB Oost is een nieuw initiatief in regio Nijmegen-Arnhem voor een nieuwe generatie podiumkunstenaars die werk maken voor een publiek van 4 tot 18 jaar. Het initiatief komt voor uit een ambitieuze samenwerking tussen Theatergroep De Horde uit Nijmegen, productiehuis/ontwikkelinstelling Theater a/d Rijn | De Nieuwe Oost uit Arnhem en Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. LAB Oostwil talentontwikkeling in de jeugdpodiumkunsten versterken door het ondersteunen van gezamenlijk actuele ontwikkelingen, innovatieve ideeën en talent.

Wat is LAB Oost?

Talentontwikkeling is essentieel om de jeugdpodiumkunsten vitaal, innovatief en toekomstbestendig te houden en de tijd is rijp voor een nieuw initiatief in deze regio. ‘Investeren in ontwikkeling is óók investeren in nieuw publiek, door middel van de productie van kwalitatief jeugdtheater dat aansluit bij deze doelgroep. Door nieuwe verhalen en vormen een podium te geven, zorgen we ervoor dat het aanbod toegankelijk blijft voor toekomstige generaties publiek,’ vertelt Peter Hendrikx, directeur performing De Nieuwe Oost & Theater a/d Rijn.

Met LAB Oost geven de drie samenwerkingspartners een stevige boost aan het makersklimaat in de regio, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van beschikbare kennis en faciliteiten. Makers worden voorzien van repetitieruimte (uitvalsbasis Theater Het Badhuis), productiemiddelen, presentatie-plekken en een netwerk van experts. ‘Een eigen productiehuis in Nijmegen is van groot belang voor de stad, zo’n ontwikkelplek stimuleert innovatie en creativiteit. Het moedigt experiment en ontwikkeling aan, wat van levensbelang is voor iedere stad en regio,’ legt Eva Middelhoff, directeur-bestuurder Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, uit.

Voor wie? 

LAB Oost zoekt afgestudeerde en autodidacte makers uit alle podiumkunstdisciplines die geïnspireerd zijn door de vragen en onderwerpen die leven bij een jong publiek. Kunstenaars die prikkelende of schurende onderwerpen aankaarten, of met nieuwe ogen naar aloude thema’s kijken. De maker die uiteindelijk wordt geselecteerd, gaat onder begeleiding van de partners aan het werk binnen het eerste lab: vier werkweken waarin mag worden geëxperimenteerd, onderzoek gedaan en getest voor een jong publiek. Ramses Graus, artistiek directeur Theatergroep De Horde: ‘Ik kijk ernaar uit om te gaan werken met kunstenaars die weten te verwonderen en ontregelen en ons daardoor anders laten kijken naar de wereld.’

Openbare presentaties op drie podia

Het lab wordt afgesloten met presentaties voor een publiek van kinderen en jongeren, vakgenoten en belangstellenden. Deze vinden plaats in Theater Het Badhuis Nijmegen (11 oktober), Theater a/d Rijn Arnhem (19 november) en Stadsschouwburg Nijmegen (eind november/begin december). Na afloop van het traject zorgen de drie kernpartners samen met collega-instellingen uit Oost-Nederland voor een stevige follow-up.

De eerste werkperiode gaat van start in het najaar van 2024. Makers kunnen zich t/m 2 juni inschrijven via een open call. Kijk voor meer informatie op de website van Theater de Horde, Theater a/d Rijn of Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging
 

Dit vind je misschien ook leuk…