Kunstluis onthult: archeologie van de toekomst

Archeologische vondsten bestaan vaak voor het grootste deel uit scherven. Alleen al het Valkhof Museum heeft een paar honderdduizend scherven van keramiek en glas in zijn collectie. In 'Archeologie van de toekomst' speelt Pavèl van Houten in op dit fenomeen door te kijken naar de scherven van vandaag. 

'Archeologie van de toekomst' is de vijfde interventie van de kunstenaar in zijn rol als Kunstluis. De Kunstluis heeft de vrijheid om in te grijpen op de dagelijkse gang van zaken in de tentoonstellingen van het museum. Met zeven interventies, verspreid over een jaar, reageert Pavèl van Houten op het museum, zowel voor en achter de schermen.

Scherven rond het museum

Tijdens een wandeling rondom het museum ontdekte de Kunstluis 379 glasscherven op het Keizer Karelplein. Opvallend genoeg verschilden ze sterk in kleur en vorm. Deze scherven werden verzameld en schoongemaakt en vormen de basis van zijn interventie. Wat nu als afval wordt beschouwd, zou voor toekomstige archeologen van interesse kunnen zijn. Net zoals dat nu het geval is met Romeinse scherven, waaronder die uit het graf van de 'Loden Lady', die momenteel in het museum te zien zijn.

Verkoop van toekomstige archeologie

Pavèl van Houten presenteert met interventie vijf de scherven in kleine glazen boxjes. Bezoekers kunnen deze scherven voor een symbolisch bedrag kopen als 'toekomstige archeologische vondsten'. De betaling verloopt volgens een argumenten betaling: waarom willen de bezoekers de scherf hebben? Met deze interventie stelt Pavèl vragen over waarde en betekenis. Wat beschouwen we als nutteloos of waardevol? Wat zullen archeologen in de toekomst over ons zeggen? Net zoals het museum scherven uit de geschiedenis koestert, kunnen de scherven van nu ooit onze geschiedenis vertellen.

Interventie 5: Archeologie van de toekomst

Bezoek het Valkhof Museum van 8 t/m 15 oktober en onderzoek bij de interventie wat jij de toekomst in kunt meenemen. Ontdek de verschillende vondsten en deel jouw argumenten bij het kopen van de scherven.


Lees meer over de Kunstluis en zijn vorige interventies op valkhofmuseum.nl.

Dit vind je misschien ook leuk…