Kom ff buurten bij een opvanglocatie bij jou in de buurt op de Open azc dag

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) en VluchtelingenWerk, nodigen belangstellenden uit om tijdens de jaarlijkse Burendag een kijkje in een opvanglocatie te komen nemen. Zaterdag 28 september zetten landelijk meer dan 100 locaties tussen 13.00 en 16.00 uur hun deuren open. Ook de opvanglocatie aan de Stieltjesstraat 2 in Nijmegen heet je van harte welkom.

Op de Open azc dag zie je van dichtbij hoe het leven en werken op een opvanglocatie is en kun je in gesprek gaan met medewerkers en bewoners. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Daarnaast vertellen medewerkers en bewoners graag meer over hun dagelijkse activiteiten en hoe ze bekend worden met de Nederlandse cultuur en taal. 

Sinds 2015 organiseren COAINDDTenV en VluchtelingenWerk op Nationale Burendag de Open azc dag. Dat de asielopvang onder druk staat is bekend. Er is een flink tekort aan duurzame opvangplekken waardoor we afhankelijk zijn van veel tijdelijke noodopvang. Maar ook in die hectische omstandigheden maken medewerkers en bewoners er in het dagelijkse leven het beste van. Daarom vinden we het belangrijk om ook dit jaar een Open dag te organiseren waarbij ontmoetingen met zowel vluchtelingen als de medewerkers die op deze locaties werken centraal staan.

Iedereen die in Nederland asiel aanvraagt, krijgt onderdak en begeleiding van het COA tot het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen of Nederland moeten verlaten. IND beslist over asielaanvragen en de Dienst Terugkeer en Vertrek is verantwoordelijk voor het ondersteunen van mensen die terugkeren naar het land van herkomst. VluchtelingenWerk zorgt onder andere voor persoonlijke ondersteuning bij de asielprocedure.

Bekijk de website voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...