Introdans opent seizoen met rijkgevarieerde premieremix HEROES

In HEROES van Introdans draait alles om helden. Op social media lijkt tegenwoordig iedereen wel een held. Maar wie zijn nu onze echte helden? Artistiek directeur van Introdans, Roel Voorintholt, heeft grote bewondering voor dansers en choreografen die hun hele leven in dienst stellen van de danskunst. Hij programmeerde in HEROES vier energieke en meeslepende balletten rond het thema helden, als eerbetoon aan deze makers en performers.

Van Regina van Berkel is het virtuoze Daily Hero te zien (Nederlandse première), dat speciaal voor Introdans uitgebreid wordt met een spetterende finale en een nieuw begin. Daarna volgt het choreografische juweeltje SH-BOOM! van het choreografenduo Sol León en Paul Lightfoot. Inbal Pinto tekent met de Nederlandse première van het verfijnde, melancholische Boulevard of Broken Dreams voor het derde werk in HEROES. Heldhaftig zijn zeker ook de bijzondere gastdansers Eva Eikhout en Joseph Tebandeke in een nieuwe editie van Iungo – De Ontmoeting 2024, van Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn. Op vrijdag 4 oktober en woensdag 13 november is HEROES van Introdans te zien in Stadsschouwburg Nijmegen om 20.00 uur.

“HEROES is een zeer divers programma met balletten die in stijl variëren van extreem virtuoos en acrobatisch tot lyrisch en poëtisch,” aldus artistiek directeur Roel Voorintholt.

Daily Hero – Regina van Berkel (Introdans-première)

In de dynamische, eigentijdse choreografie Daily Hero (2013) van Regina van Berkel paraderen diverse helden voor een metershoge gouden poort. Mozart, Marilyn Monroe, popsterren, of de volgende superster die nog ontdekt moet worden? Wat maakt iemand tot een held? Je kunt er je fantasie op loslaten.

Boulevard of Broken Dreams – Inbal Pinto (Introdans-première)

Inbal Pinto maakt speciaal voor HEROES een nieuwe bewerking van haar alom geprezen choreografie Fugue (2018), met als nieuwe titel: Boulevard of Broken Dreams. Reflecterend op oude levens, voorbije werelden, verloren dierbaren en herinneringen die weerklinken als een verre innerlijke stem, schetst Pinto in deze melancholische en warmbloedige choreografie een waaier aan kleuren en gevoelens.

SH-BOOM! – Sol León en Paul Lightfoot

SH-BOOM! (1994), een van de vroegste werken uit het oeuvre van Sol León en Paul Lightfoot, staat sinds vorig jaar op het repertoire van Introdans. De choreografie is gezet op populaire songs uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw en voert je met humor als het ware mee naar een theatraal spiegelpaleis.

Iungo – De Ontmoeting 2024 – Adriaan Luteijn en gasten (wereldpremière)

‘Iungo’ is het Latijnse woord voor ‘ik breng samen / ik verbind’, en dat is precies wat Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn als geen ander kan. In zijn serie De Ontmoeting – waarvan Iungo onderdeel is – brengt hij al meer dan twintig jaar mensen van verschillende fysieke, sociale, culturele en intellectuele achtergronden samen. In deze nieuwe editie van Iungo voor HEROES ontmoeten dansers van Introdans twee gastdansers die ieder op hun eigen wijze excelleren: presentator / schrijver Eva Eikhout en de Oegandese moderne danser Joseph Tebandeke.

Introdans is er voor iedereen

Al meer dan 50 jaar enthousiasmeert Introdans zo veel mogelijk mensen voor de danskunst: met hart, ziel en heel veel vakmanschap. Met een internationaal toonaangevend dansrepertoire door inspirerende danskunstenaars waarmee zowel een volwassen als een jong publiek wordt bediend. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties. Eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek. Vanuit de kunst verbinden we mensen met hun verbeeldingsvermogen en eigen danskracht. Inclusief, want iedereen kan dansen. Emoties worden invoelbaar: een rijke beleving. Introdans beweegt je! 

Meer informatie kun je vinden op www.introdans.nl. Tickets voor HEROES in Stadschouwburg Nijmegen bestel je via deze link.

Misschien ook interessant...