Innovatie-award Vierdaagsefeesten voor Smaakmarkt
Jaarlijks mag Stichting Vierdaagsefeesten, als cadeau van gemeente Nijmegen, een geldbedrag van €1500,- uitreiken aan een innovatief initiatief tijdens de Vierdaagsefeesten. Dit jaar ging de award naar Smaakmarkt, georganiseerd door Studio Linksvoor. Diede van Overbeek, mede-eigenaar van Studio Linksvoor, mocht de award in ontvangst nemen uit handen van wethouder John Brom. Uit het juryrapport: “Smaakmarkt weet ieder jaar weer verder door te ontwikkelen en te innoveren in lijn met de maatschappelijke ambities van de gemeente Nijmegen en Vierdaagsefeesten.”
De jury, bestaande uit gemeentesecretaris Astrid van de Klift en Vierdaagsefeestendirecteur Joris Bouwmeister, roemt specifiek de stappen die Smaakmarkt dit jaar heeft gezet op CO2-reductie, CO2-communicatie en inclusieve programmering.
Smaakmarkt werkt namelijk dit jaar voor het eerst met een gezamenlijke koeling voor alle foodstandhouders. Hierdoor besparen ze energie en ruimte. Daarnaast hebben ze ervoor gezorgd dat alle foodstands zoveel mogelijk met één leverancier werken, zodat de koeling door één leverancier bevoorraad wordt en het aantal transportbewegingen (en dus uitstoot) aanzienlijk wordt beperkt. Diede van Overbeek, Studio Linksvoor: “Het was voor ons best spannend om alle foodtrucks te vragen hieraan mee te werken, maar het heeft gelukkig geweldig uitgepakt en zij zijn er ook heel tevreden over”.
Smaakmarkt heeft ook dit jaar extra aandacht voor divers en duurzaam foodaanbod, met verschillende vegetarische en duurzame stands zoals Karma Kebab, Wat de Fiets Schaft, Dutch Weed Burger en Manic Organic. Ze waren als eerste locatie direct enthousiast om deel te nemen aan een pilot van de Vierdaagsefeesten, waarbij bezoekers kunnen zien wat de CO2-uitstoot is van de gerechten die geserveerd worden. Twaalf foodstands van Smaakmarkt dragen zo bij aan bewustwording bij het publiek, met mogelijk verdere CO2-reductie tot gevolg.
Doordat Smaakmarkt dit jaar al vanaf 13.00 uur programmeert, dragen ze bij aan de verbetering van het programma-aanbod van Vierdaagsefeesten in de middag en spreiding van bezoekers over de dag en avond. Er staat jaarlijks een vernieuwend en inclusief aanbod op de podia van Smaakmarkt waardoor er van vroeg in de middag tot laat in de avond iets te beleven valt voor een super divers publiek. Zo werd dit jaar voor het eerst de Special Social Club georganiseerd, een uitgaansfeest waar mensen met en zonder beperking samenkomen. Ook waren er vernieuwende kinderactiviteiten, zoals Serious Boaters Kinderdisco, waar de ouders evenveel van genoten als de jonge matrozen. Smaakmarkt is tevens erg actief op Roze Woensdag, met queer-programmering Honey Honey.
De twee overige genomineerden waren nieuwkomers Stadseiland Stek en The Outdoor Club. Stadseiland Stek durfde de stap te wagen om na het einde van Festival Op ’t Eiland een programma neer te zetten op het stadseiland. Met maar drie maanden aanlooptijd wisten zij samen met onder meer Café Waalzicht, Waalhalla en Doornroosje een sfeervolle plek te creëren voor jong en oud. Met vier verschillende podia is er een uitgebreid, divers programma met aandacht voor de juiste balans tussen vertier en rust. Een salsapodium, een visrestaurant, theater, lezingen, cabaret, urban sports: alles vindt een plek binnen een harmonisch geheel. Bovendien krijgen hier veel Nijmeegse initiatieven de ruimte. Een echt Nijmeegs stadseiland dus!
The Outdoor Club streek als nieuwe organisatie neer op het Joris Ivensplein, en transformeerde het plein tot een aantrekkelijke plek voor een compleet nieuwe doelgroep. Ondanks de meer elektronische programmering wist de organisatie de geluidsoverlast zeer beperkt te houden. De jury roemt de samenwerking met omwonenden, de professionaliteit van de vergunningsaanvraag en de kwaliteit van de programmering en marketing.
Vorig jaar won Faberplein de award voor de implementatie van het circulaire bekersysteem. Ook dit jaar springen zij er weer bovenuit. Afvalverwerker Dar constateerde hele nette zakken bekers zonder vervuiling, netjes dichtgeknoopt en aangeboden. Hiermee zijn ze opnieuw een voorbeeld voor de stad.