Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt 30 juni afgesloten
Aan de vooravond van Keti Koti vindt voor de tweede keer een plechtigheid plaats die in het teken staat van de herdenking van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. Met sprekers als onderzoeker Coen van Galen (Radboud Universiteit), cultuurhistoricus Nancy Jouwe (Vrije Universiteit Amsterdam), burgemeester Hubert Bruls, het Surinaams-Javaanse gamelanensemble Bangun Tresna Budaya, werk van de Zuid-Afrikaanse forensisch kunstenaar Kathryn Smith (samenwerkingsproject Fugitive, Universiteit Stellenbosch), en een traditionele ceremonie wordt het herdenkingsjaar rond de afschaffing van de slavernij in Oost en West (feitelijk in 1873) op waardige wijze afgesloten.
De bijeenkomst wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis van Nijmegen. De organisatie is in handen van de initiatiefgroep Stemmen uit Nijmegen (SuN) die bestaat uit Nijmegenaren die een verbinding voelen met of wortels hebben in de voormalige kolonies in de West en de Oost.
In 2023 werd het Herdenkingsjaar Slavernijverleden geopend met een herdenking in de raadzaal, waar onder meer Rose Mary Allen (Universiteit Curaçao) een toespraak hield. Onder de aanwezigen was ook Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA). Eerder dat jaar werd aan Burgemeester en Wethouders het Koloniaal- en Slavernij Manifest Nijmegen aangeboden. Daarin wordt aangedrongen op onderzoek naar de betrokkenheid van het Nijmeegse stadsbestuur bij slavernijhandel.
Dit onderzoek is inmiddels begonnen en staat onder deskundige leiding van historicus Coen van Galen, hij maakte ook de slavenregisters van Suriname en Curaçao toegankelijk voor (genealogisch) onderzoek. Het Nijmeegse onderzoek sluit aan bij de ‘Kennisagenda van het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen’ die op 12 april werd gepresenteerd in de Thiemeloods.
Ook is een wandel app ontwikkeld (de Amnesty Rights Walk) die diverse locaties en gebouwen in Nijmegen koppelt aan historische gebeurtenissen en personen die een rol hebben gespeeld in de koloniale tijd of slavernijverleden. De wandelapp is vanaf 15 juni te downloaden. In dit verband heeft de gemeenteraad onlangs ook besloten om het Koloniaal- en Slavernij Manifest Nijmegen op de Archiefhotspotlijst te plaatsen. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 10.000 Nijmegenaren een relatie met de kolonies heeft Bron: StatLine - Bevolking; herkomstland, geboorteland, leeftijd, regio, 1 januari (cbs.nl)
Meer activiteiten van SuN na dit herdenkingsjaar, het volledige programma van 30 juni en de wijze van aanmelding voor de herdenking worden binnenkort bekendgemaakt.
Afsluiting Herdenkingsjaar Slavernijverleden
- Zondag 30 juni 2024
- Raadzaal stadhuis Nijmegen
- Korte Nieuwstraat 1
- Inloop vanaf 14:30 uur