Groen, levendig en autoluw: nieuw toekomstbeeld voor Campus Heijendaal

Een campus met meer ruimte voor voetgangers, fietsers, groen en ontmoeting, midden in een bosrijk landschap met bijzondere en karakteristieke gebouwen. Dat is het toekomstbeeld voor 2040 zoals voorgesteld door de Radboud Universiteit, het Radboudumc, HAN University of Applied Sciences en de gemeente Nijmegen. Voor de eerste keer hebben zij samen een visie voor de campus opgesteld. De gebiedsvisie Campus Heijendaal wordt nog aan de gemeenteraad voorgelegd ter vaststelling.

Welke ambities voor de campus?

De gebiedsvisie beschrijft het toekomstbeeld voor Campus Heijendaal op hoofdlijnen; het is nog geen precies uitgewerkt plan. In de gebiedsvisie maken de samenwerkende partijen keuzes welke ambities zij op Campus Heijendaal willen realiseren en hoe zij deze willen vormgeven. Het groene karakter, de rijke historie en de karakteristieke gebouwen vormen de basis voor het toekomstbeeld. Er is gekozen voor een campus met meer ruimte voor voetgangers en fietsers, groen en ontmoeting maar ook ruimte voor innovatieve bedrijvigheid (rond onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg) en wonen. Ook wordt de campus een levendige plek, doordat nieuwe voorzieningen en activiteiten in zogenaamde clusters worden geconcentreerd. Op de campus wordt 30 km/u de norm; dit geldt voor de Heyendaalseweg, Kapittelweg, Philips van Leydenlaan, Erasmuslaan en Houtlaan. Om te voorkomen dat bezoekers van de campus in omliggende wijken parkeren, wordt daar betaald parkeren ingevoerd. De gehele gebiedsvisie kunt u hier lezen.

Samen met gebruikers, inwoners en organisaties

In vier participatiebijeenkomsten hebben de samenwerkende partijen een rijke oogst aan opmerkingen, zorgen, complimenten en aandachtspunten opgehaald bij gebruikers, inwoners en organisaties.

Wethouder Noël Vergunst (Stedelijke ontwikkeling) is enthousiast over de plannen: “Campus Heijendaal is straks een levendige plek waar je graag wilt zijn om elkaar te ontmoeten. Met meer groen, minder auto’s en met een grote aantrekkingskracht op innovatieve bedrijven en nieuw talent. Ik ben blij dat deze plannen samen met gebruikers, inwoners en organisaties uit de omliggende wijken tot stand zijn gekomen”.

Hoe nu verder?

Na vaststelling door de gemeenteraad gaan de samenwerkende partijen aan de slag met de uitwerking van de gebiedsvisie.

Dit vind je misschien ook leuk...