Gam’inBIZ presenteert nieuw Japans kaartspel Kintsugi op 8 oktober in Seikatsu
Op dinsdag 8 oktober om 10:00 uur introduceert Gam’inBIZ haar nieuwe aanwinst Kintsugi, een Japans-geïnspireerd kaartspel dat de kunst van imperfectie op een bijzondere manier omarmt. Het spel draait om het verzamelen van servies. Servies dat stukvalt, kun je met goud repareren voor extra punten. De presentatie van Kintsugi vindt toepasselijkerwijs plaats bij de Japanse speciaalzaak Seikatsu in de Houtstraat in Nijmegen. Deze bijzondere locatie onderstreept het thema van het spel, waar schoonheid wordt gevierd in gebroken en liefdevol herstelde objecten.
"Ik vind het heel tof om Kintsugi hier in Nijmegen te kunnen presenteren, en dat nog wel bij Seikatsu, een plek die de Japanse cultuur ademt," zegt Michiel de Wit, oprichter van Gam’inBIZ. "Kintsugi laat spelers op speelse wijze de waarde van imperfectie ervaren, een filosofie die perfect aansluit bij wabi-sabi. Het is een rustgevend verzamelspel dat evengoed genoeg diepgang biedt, zelfs voor doorgewinterde spelers."
De Japanse kunst van spel en esthetiek
Gam’inBIZ zorgt, in samenwerking met het Duitse Board Game Circus, voor een tweetalige editie van Kintsugi. De twee uitgeverijen werkten al eerder samen: zo brachten ze in het verleden ook het eveneens Japans-geïnspireerde Gasha uit. Het minimalistische ontwerp van Kintsugi, een samenwerking tussen Shirley Gong en André Ouwehand, weerspiegelt de serene en verfijnde Japanse esthetiek. Hierdoor is het niet alleen tactisch uitdagend, maar ook visueel heel aantrekkelijk. Kintsugi is al toegankelijk voor spelers vanaf 8 jaar.
Hoe speel je Kintsugi?
Kintsugi wordt gespeeld over meerdere rondes waarin spelers servies verzamelen en repareren. Elke beurt trekken spelers twee kaarten. De keuze lijkt bedrieglijk simpel: bewaar je de kaarten als servies of verkoop je ze voor goud? Maar er zit een addertje onder het gras! Elke beurt breken er één of twee soorten servies, en om dat weer te repareren, is goud nodig. Om te winnen, moeten spelers slim omgaan met hun verzameling servies en kiezen welk kapotte servies ze repareren met goud. Niet-gerepareerde stukken leveren geen punten op aan het einde van de ronde, terwijl gerestaureerde stukken juist veel waardevoller worden.
Aan het einde van elke ronde wint de speler met het waardevolste servies. Je scoort punten door combinaties te maken van kopjes en schoteltjes, kommen te sparen of een theepot te combineren met servies in dezelfde kleur. Het spel biedt een strategische en toch ontspannende ervaring, vergelijkbaar met spellen zoals Sushi Go!
Probeer Kintsugi bij Seikatsu in Nijmegen
Op dinsdag 8 oktober nodigt Gam’inBIZ spelenthousiastelingen uit bij Seikatsu in de Houtstraat, Nijmegen, voor de officiële lancering van Kintsugi. Daar vindt ook de uitreiking van het eerste exemplaar plaats aan de Nijmeegse schrijver en liefhebber van de Japanse cultuur Stefan van Dierendonck. Na de presentatie is er een uitleg van het spel en gelegenheid het spel zelf te proberen.