Fabrikaat presenteert ‘The Social Impact of Circular Ceramics’

Fabrikaat, Jatiwangi Art Factory (JAF) en ROEM Institute nodigen je uit voor een ceremonie waarbij het onderzoek naar de ontwikkeling van circulair servies op Java, Majalengka wordt gepresenteerd. Deze presentatie maakt deel uit van een rondreizend programma, ‘On the way’, waarin ze op verschillende locaties de eerste resultaten delen van dit onderzoek. Op 5 september om 17:00 uur vindt de ceremonie plaats bij Fabrikaat in Nijmegen.

Naar aanleiding van de circulaire beker die Fabrikaat heeft ontwikkeld van Nijmeegse rivierklei, is Fabrikaat een samenwerking gestart met Indonesische partners. De afgelopen maand hebben deze partners een start gemaakt met het onderzoek naar hoe lokale grondstoffen zoals klei en bijenwas gebruikt kunnen worden voor duurzame productieprocessen en het ontwerp van een circulaire beker binnen de community van JAF. Binnen het programma TERRACOTTA CITY van JAF biedt dit project een nieuwe impuls aan de lokale gemeenschap. Bakkers, koffiebranders, restaurants, imkers, keramisten en de dakpanindustrie komen samen om ideeën en producten te ontwikkelen die de lokale economie en ecologie versterken. Het project introduceert nieuwe manieren van denken en produceren, waarbij lokale grondstoffen worden ingezet voor duurzamere maakprocessen en circulaire producten. 

Tijdens de presentatie kun je kennismaken met de bevindingen van het materiaalonderzoek en de toegepaste werkwijze evenals de eerste ontwerpen en de makers. Na de presentatie zal er eten geserveerd worden. De toegang is gratis, en vooraf aanmelden is vereist.

Over Fabrikaat

Fabrikaat is een ontwerpplatform gericht op het actief ontwikkelen, delen en uitwisselen van kennis en inzichten over het gebruik van lokale, natuurlijke en herwinbare grondstoffen en innovatieve ontwerptoepassingen die hieruit voortkomen. Ze richt haar onderzoek voornamelijk op Nijmeegse rivierklei en andere gebiedskenmerkende grondstoffen.

Presentatiedata:

  • Fabrikaat, Zaligestraat 10, Nijmegen: 5 september, 17:00 uur
  • ZKM Zentrum für Konferenzen und Monologe, Karlsruhe (DE): 14, 15 en 21 september
Voor meer informatie en aanmelden, kunt u contact opnemen via info@stichtingfabrikaat.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...