Expositie Sloebers van de Waalkade
Deze gratis expositie in het 16e eeuwse Besiendershuis in Nijmegen toont hoe een groep vrijwilligers van de afdeling Nijmegen en Omstreken van de AWN (Nederlandse Archeologievereniging) met hulp van Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van de gemeente Nijmegen het verhaal vertelt van een oud vondstcomplex. Hoe leefden onze voorouders zo’n 200 jaar geleden aan de Waalkade? Te zien en te beleven van 1 t/m 29 oktober.
In het najaar van 1996 wordt vlakbij de hoek Waalkade/Lage Markt in Nijmegen een opgraving uitgevoerd voorafgaand aan nieuwbouw. Onderdeel van de opgraving is een op dat moment nog natte beerput die niet handmatig geleegd kan worden en op onconventionele wijze wordt leeggezogen. Het opgezogen materiaal wordt elders gewassen en gedroogd. Daarna komt dit materiaal in het depot terecht. De opgraving, die volledig gedocumenteerd is, wordt echter nooit uitgewerkt.
In coronatijd kunnen de AWN-vrijwilligers door de strenge regelgeving niet in hun werkruimte in het gemeentelijk depot terecht. Er wordt gezocht naar een project dat eventueel bij mensen thuis kan worden uitgevoerd en zo komt het ongesorteerde materiaal van deze opgraving weer in beeld. Meer dan een jaar lang hebben vrijwilligers thuis in groepen – in grootte afhankelijk van de dan geldende regels – krat voor krat het opgezogen materiaal uit die ene beerput gesplitst.
Na coronatijd wordt al het materiaal van de opgraving bij het onderzoek betrokken. Er wordt gepuzzeld, gereconstrueerd en gedetermineerd. Ook wordt onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de panden die ooit op de plek van de opgraving hebben gestaan. Al deze elementen samen geven een beeld van de mensen die eeuwen geleden woonden en werkten in dit kleine stukje Nijmegen vlak achter de Waalkade. Geen goud wat er blinkt in deze expositie, maar de dagelijkse gebruiksvoorwerpen van gewone mensen.
Bijzonder zijn twee benen doodshoofdkralen, meer alledaags de pispotten en het aardewerk in Rijnlandse traditie. Een vraagteken zijn de ongeglazuurde (vuur)testjes waarvan een groot aantal is gevonden. De tekeningen en foto’s van de opgraving laten zien hoe de (pak)huizen in het overbevolkte Nijmegen steeds verder opgedeeld en steeds dichter bewoond worden. En hoe de locatie, gebouwd tegen de stadsmuur, van invloed was op de ontwikkeling van de panden.
Tijdens de expositie zijn de vrijwilligers van AWN regio Nijmegen aanwezig om hun persoonlijke verhaal te vertellen bij wat er te zien is. Wie wil kan ook zelf aan de slag en voor kinderen is er een speurtocht.
Locatie: Besiendershuis, Steenstraat 26-28 Nijmegen
Openingstijden: op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag
In de herfstvakantie ook op dinsdag en donderdag
Tijd: Van 14.00 tot 17.00 uur, gratis toegang.