De nieuwe sportcontainer stimuleert sporten onder jongeren

Op het Mondial College Meeuwse Acker in Nijmegen is een nieuwe sportcontainer geopend, onderdeel van het Fitlab. Het is een mobiele outdoor fitnessruimte met als doel om jongeren meer in beweging te krijgen. Het is een waardevolle toevoeging aan de buitenruimte van het Mondial College, waar zowel leerlingen als medewerkers in de frisse lucht kunnen sporten en bewegen.

Thomas Klein, directeur van het Mondial College, zegt: "We vinden het belangrijk dat onze leerlingen fit zijn. Het wordt vaak vergeten, maar fit zijn is een heel belangrijke voorwaarde om uiteindelijk gezond op te groeien en te leren. Met de sportcontainer, als onderdeel van het Fitlab, stimuleren we leerlingen om te sporten tijdens hun schooldag."

Achtergrond

Volgens recente cijfers van het RIVM (2023) voldoet slechts 33% van de jongeren en 49,2% van de jongvolwassenen aan de beweegrichtlijnen. De sportcontainer is een belangrijke stap om hierin verandering te brengen. De sportcontainer is een duurzame, weerbestendige oplossing voor een breed scala aan sporten, zoals crossfit en krachttraining. Het biedt een laagdrempelige manier voor leerlingen om een sport- of beweegmoment in te bouwen tijdens hun schooldagen.

Het Fitlab

De sportcontainer is onderdeel van het Fitlab op het Mondial College. Het Fitlab biedt leerlingen en medewerkers een compleet programma dat zich richt op een gezonde leefstijl. Naast een ruimte om te sporten, richten de activiteiten van het Fitlab zich ook op voeding, stress en mentale gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan het schoolontbijt (Breakfastlab), het Fitcoins-project en sporten tijdens pauzes, tussenuren en na schooltijd. Ook wordt het Fitlab geïntegreerd in het lesprogramma. Zo ontwikkelden leerlingen van Economie bijvoorbeeld een gezond broodje. Door samen te werken met sportclubs en andere partners creëren ze een community waarin leerlingen elkaar motiveren om gezond te leven.

"Studenten van de HAN University of Applied Sciences, Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit onderzoeken welke activiteiten het meest effectief zijn en welke in trek zijn bij de leerlingen. Zo leren we steeds beter wat wel en niet werkt. Ook voedingsworkshops, gekoppeld aan lessen, maken gezond leren leuk en toepasbaar", legt Thomas uit.

Leraren als ambassadeurs

"Onze leraren zijn belangrijke ambassadeurs van het Fitlab", vertelt Thomas. "Ook zij komen langs om in beweging te komen en doen samen met leerlingen mee aan sportactiviteiten. Ze geven het goede voorbeeld, wat de band versterkt en een gezonde leefstijl voor iedereen toegankelijk maakt."

Betrokkenen

De sportcontainer is het eerste jaar te vinden op het Mondial College. Daarna wordt deze verplaatst naar Radboud Sport & Cultuur (RSC). Dit mobiele project draagt bij aan de visie om jongeren meer en beter te laten bewegen door middel van outdoor faciliteiten.

De sportcontainer is ontwikkeld met de preventiegelden vanuit het Nijmeegs Sportakkoord (NSA), onderdeel van het programma 'Wij zijn groen, gezond en in beweging'. De beweegcontainer draagt bij aan onze visie om een gezonde en actieve leefstijl voor iedereen toegankelijk te maken.

Dit vind je misschien ook leuk…