De Gelderse basiliek die er toch niet kwam

Het ambitieuze plan lag er. De katholieke priester Arnold Suys, architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits wilden in 1911 het Heilige Land na maken, maar dan vlak bij Nijmegen. Daar moest ook een grote basiliek komen: de grootste van Europa zelfs. De Sacré-Coeur van Gelderland. Maar of die er werkelijk zou komen? In de nieuwste aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast bezoekt presentator René Arendsen Museumpark Orientalis, waar hij meer te weten komt over de Gelderse basiliek die er toch niet kwam.

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot nu. In elke aflevering bezoekt René een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak uit de Gelderse geschiedenis. Wil je weten hoe Hugo de Groot gedurende zijn gevangenschap op Slot Loevestein leefde? Wie was ook alweer de Gelderse hertogin Catharina van Bourbon? En wat kwam Ludger doen in de Achterhoek? In de Verhaal van Gelderland Podcast kom je niet alleen meer te weten over de Gelderse geschiedenis, je ontdekt ook waar je dit verleden in de provincie kunt beleven.

29 rijksmonumenten

Museumpark Orientalis ligt verscholen in een heuvelachtig en bosrijk landschap vlakbij Nijmegen. Tijdens een wandeling met directeur Sietse Jager ontdekken we 29 rijksmonumenten, variërend van een joods dorp met synagoge tot een nooit afgebouwde basiliek. Het museum ontstond aan het begin van de twintigste eeuw als katholiek devotiepark, maar al snel vonden christenen van alle stromingen hun weg naar Heilig Landstichting. Nu biedt het voormalige Bijbels Openluchtmuseum ruimte aan alle vormen van zingeving en levensbeschouwing. In de nieuwe podcastaflevering vertelt ook bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven hoe de verzuiling en ontzuiling verliep in Gelderland.

Elke week een nieuw verhaal

Elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast. Luisteraars kunnen het nieuwe seizoen vinden en beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en via verhaalvangelderland.nl/podcast.

Deze podcast is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Samen vertellen zij het Verhaal van Gelderland.

Wellicht ook interessant...