Dansvoorstelling Unbreakable wegens succes terug in Nederland: Reprisepremière in Arthouse LUX

Van 5 oktober tot en met 8 november 2024 keert de succesvolle voorstelling Unbreakable terug naar Nederland voor een theatertournee. De reprisepremière vindt plaats in LUX op zaterdag 5 oktober. In 2023 veroverde de voorstelling de harten van het Nederlandse publiek en werd ze door het Koninklijk paar meegenomen naar Zuid-Afrika als culturele tegenprestatie tijdens een staatsbezoek. Unbreakable is een samenwerking tussen de Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo (winnaar van de Gouden Zwaan), de Londense regisseur Jonzi D, en de vijf explosief energieke dansers van de Soweto Skeleton Movers uit Zuid-Afrika.

Persoonlijke verhalen van Pantsula-dansers uit Soweto

In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks de vele tegenslagen en verleidingen die op hun pad kwamen, zijn deze vijf dansers ‘unbreakable.'

Het publiek wordt door de dansers meegenomen in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscènes, meeslepende visuals en hun ‘skeleton pantsula,' een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (pantsula) en ‘bone breaking.' Dit alles wordt ondersteund door een eigentijdse soundtrack met melodische Afrohouse tunes en pompende Amapiano beats. Welcome to Soweto!

Unbreakable veroverde in 2023 de harten van het publiek in Nederland en daarbuiten. De voorstelling maakte een tournee en was te zien in Carré tijdens het eerbetoon aan Trevor Noah, tijdens de Black Achievement Month in Amsterdam, bij de Nelson Mandela Lecture, tijdens het Koningsdagconcert in Ahoy, op de Nederlandse Dansdagen, in Londen en in Pretoria tijdens het staatsbezoek van het koninklijk paar. Nu is de hit uit Soweto terug in de Nederlandse theaters.

Unbreakable is een samenwerking tussen de Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo, de Londense theaterregisseur Jonzi D, en de vijf explosief energieke dansers van de Soweto Skeleton Movers, die hun bescheiden status van straatartiesten al lang zijn ontgroeid en inmiddels wereldwijd optreden.

Pantsula

Pantsula is een energieke Zuid-Afrikaanse street dance die in de jaren ́50 in de Zuid-Afrikaanse townships is ontstaan tijdens de apartheid. Het ontwikkelde zich tot een protestgenre voor zwarte Zuid- Afrikanen. Na het einde van de apartheid in 1994 bleef pantsula een belangrijke kunstvorm voor de zwarte Zuid-Afrikaanse gemeenschap. Door de toevoeging van bone-breaking (de illusie dat een danser geen botten heeft), contortionisme, acrobatisch voetenwerk en hattricks, onderscheiden de Soweto Skeleton Movers zich van andere pantsulagroepen.

Lloyd Marengo over Unbreakable 

“Als donkere jongen leer ik veel van de Zuid-Afrikaanse cultuur en van de mensen die de strijd hebben meegemaakt tegen apartheid. Dat gaat niet alleen over cultuur, maar ook over ritme en beweging. Ik wil de mooie dingen laten zien, maar niet doen alsof de lelijke dingen nooit hebben bestaan.”

Unbreakable is op zaterdag 5 oktober te zien in Arthouse LUX. Tickets zijn te bestellen via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk...