Campagne ‘bewust omgaan met alcohol’: ‘Choose your Cheers’

De campagne “Choose your Cheers” is sinds deze week officieel van start in Nijmegen. Het doel van de campagne is het normaliseren van alcoholvrije opties tijdens de introweken voor studenten.

De afgelopen maanden hebben Bureau Objectief en Iriszorg i.s.m. de HAN, de RU en diverse studenten de campagnetoolkit ontworpen bestaande uit posters en banners die verspreid zijn in de stad. 

Achtergrond

Iedere jaar in augustus vinden de introweken plaats waarin duizenden nieuwe HBO en WO studenten officieel welkom worden geheten in Nijmegen. Voor velen zijn de introweken de start van een mooie nieuwe periode in hun leven.

Dit brengt ook spanningen met zich mee. Voor velen is het een nieuwe stad, voor het eerst op kamers, mensen leren kennen, en een nieuwe manier van vrije tijd invullen. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut is bekend dat net gestarte studenten in het bijzonder gevoelig kunnen zijn voor groepsdruk. Ze willen er immers graag bij horen. Zowel andere eerstejaars, maar zeker ook de ouderejaars hebben in deze fase veel invloed op het gedrag van deze studenten.

Niet op de laatste plaats als het gaat over de hoeveelheid alcohol die er tijdens de introweken (en hierna) worden geconsumeerd. De campagne ‘Choose your Cheers’ is erop gericht de studenten een steuntje in de rug te geven bij het kiezen voor alcoholvrije opties. De campagne gaat vooral niet over het verbieden van het drinken van alcohol (al is helemaal alcoholvrij natuurlijk ook ok), maar roept op om dit af te wisselen met water of fris door de vraag te stellen “Wanneer kies jij voor alcoholvrij?”

Het project

De afgelopen maanden hebben de experts van Bureau Objectief en Iriszorg een campagne ontwikkeld in nauwe samenwerking en met veelvuldige inputrondes van ouderejaars studenten van de RU en de HAN. Hieruit is de campagnetoolkit voortgevloeid.

Tijdens en kort na de introweken zijn de materialen uit de toolkit op diverse plekken te zien:

  • In de Events app van de RU
  • Op de fysieke events van de HAN
  • Op de sociëteit van diverse gezelligheidsverenigingen
  • In de gebouwen van de SSHN
  • In populaire studentenkroegen in de binnenstad.

Betrokkenen

Het project wordt uitgevoerd met de preventiegelden van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging’ en vindt dit jaar voor het eerst plaats in Nijmegen.

Het is een initiatief van Bureau Objectief en Iriszorg in samenwerking met de gemeente, de RU, de HAN en diverse studenten. Waaronder 2 voormalig communicatiestudenten van de HAN die de campagneslogan “Choose your Cheers” tijdens hun afstudeerproject hebben bedacht. 

Meer informatie: www.ggibnijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...