Regioprogramma '80 jaar Vrijheid' Rijk van Nijmegen bekendgemaakt
Op donderdag 6 juni begon op de stranden van Normandië de viering van ’80 jaar Vrijheid,’ waarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. In september krijgt deze een vervolg met de herdenking van operatie Market Garden van september 1944.
Nijmegen en Arnhem waren destijds wereldnieuws. Via deze regio wilden de geallieerden een snelle opmars forceren richting Hitler-Duitsland. Dat lukte maar ten dele: de Rijnbrug bij Arnhem bleef in Duitse handen. Niettemin werden grote delen van Limburg en Brabant bevrijd, net als het Rijk van Nijmegen. Van hieruit begon in februari 1945 alsnog het slotoffensief tegen het naziregime.
Afgelopen jaar hebben tientallen WO2-erfgoedinstellingen, culturele- en maatschappelijke organisaties in het Rijk van Nijmegen hard gewerkt aan een gezamenlijk herdenkingsprogramma rond Market Garden. Dat is nu rond, net als de financiering. Dit mede dankzij subsidies van de provincie Gelderland en de gemeenten in de regio.
Regioprogramma 80 jaar Vrijheid
De herdenking van Market Garden komende september maakt deel uit van het regioprogramma ’80 jaar Vrijheid’ in het Rijk van Nijmegen en wordt gedragen door de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, Wijchen, Beuningen en Druten. Deze loopt van begin 2024 tot en met augustus 2025.
In februari 2024 trok de herdenking van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 veel publiek. Na ‘Market Garden 1944-2024’ in september 2024, zal er in het najaar aandacht worden geschonken aan de evacuaties van 1944, in het voorjaar van 2025 aan het Rijnlandoffensief en in mei aan 80 jaar vrijheid. Het programma ’80 jaar Vrijheid’ legt een link tussen verleden en heden. Oorlogsgeweld, verwoestingen, burgerslachtoffers, vluchtelingen: wat hier toen gebeurde, gebeurt nu elders, ook in Europa.